Orban resuscitează ciolaniada liberală pe mâna lui Cîțu: Pupila lui Udrea revine la butoanele fondurilor europene

Profitând de faptul că ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, se află la Bruxelles, premierul Florin Cîțu a făcut ieri o numire controversată care va tulbura foarte mult apele în coaliția aflată la guvernare.

Protejata lui Udrea, reevaluată de Orban și impusă lui Ghinea

Primul ministru Florin Cîțu a emis Decizia nr. 280/13 aprilie 2021 prin care „Începând cu data intrării în vigoarea a prezentei decizii, doamna Carmen Moraru, director al Direcției monitorizare, Direcția generală organism intermediar pentru transport din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, exercită, cu caracter temporar, prin detașare, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari publici de secretar general adjunct al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru o perioadă de 6 luni”.

Practic, după ce a fost demisă pe 4 martie 2021 de premierul Florin Cîțu din funcția de secretar de stat la Fonduri Europene, tot Cîțu o readuce, la recomandarea și susținerea liderului PNL Ludovic Orban, pe Carmen Moraru, o apropiată a Elenei Udrea, în acest minister pentru un post de înalt funcționar public.

Rămâne de văzut cum va reacționa ministrul Cristian Ghinea când se va întoarce de la Bruxelles știut fiind faptul că acesta a refuzat să lucreze cu Carmen Moraru ca secretar de stat, iar acum s-a trezit cu ea din nou în minister.

Trebuie precizat că după instalarea cabinetului Cîțu, Carmen Moraru se înțelese cu Raluca Turcan să fie susținută de aceasta ca să rămână secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene condus de Cristian Ghinea, dar fără succes.

Ca atare, a revenit pe postul de mare directoare de la Ministerul Transporturilor unde fusese plantată de fostul ministru Marcel Boloș.

Reevaluată și promovată de PSD după ce a fost în vizorul OLAF

Carmen Moraru este un personaj extrem de controversat care timp de vreo 15 ani și-a bătut joc de promovarea turismului românesc. Dar, după o escală mai scurtă de refacere după atâta efort în turism, pe la Ministerul de Externe, a ajuns mare directoare în Ministerul Transporturilor și mare specialistă în infrastructura mare.

Însă, Carmen Moraru, a fost director în Ministerul  Dezvoltării și Turismului în mandatul Elenei Udrea, fiind omul de încredere al acesteia în organizarea Galei Bute. Un raport OLAF citat de Gazeta Sporturilor în 2013 arăta că Moraru a participat la încercarea nereușită de a deconta ilegal 1,5 milioane euro din bani europeni pentru Gala Bute. 

Între timp, Udrea a ajuns la un pas de beciul domnesc pentru Gala Bute, dar Carmen Moraru a fost reevaluată de PSD.

Astfel, în 2018, ministrul PSD al Transporturilor, Lucian Șova, a promovat-o pe Carmen Moraru, desemnând-o vicepreședinte al grupului de lucru Working Party on Transport – Intermodal Questions and Networks, un format de lucru al UE, ocupând postul pe perioada în care România a deținut președinția rotativă a Consiliului UE.

Familie de succes pe ștatul statului

În timp ce Udrea își așteaptă condamnarea, Carmen Moraru a fost numită de premierul Ludovic Orban secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, la cererea ministrului Marcel Boloș.

De ieri, ea a revenit la Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pe funcția de secretar general adjunct ca urmare a recomandărilor și susținerii venite de la Ludovic Orban. Dar, în perioada cât a fost secretar de stat la Fonduri Europene, Carmen Moraru și-a aranjat soțul aflat pe bară ca director de mentenanță la Sucursala București a SC Smart SA.

Ulterior, când Orban a ajuns președintele Camerei Deputaților soțul pupilei lui Udrea a fost „uns” de Șică Orban director la Monitorul Oficial, regie autonomă aflată sub controlul Camerei Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole