Femeia cu steag și oamenii nereali: Are sau n-are loc „ciudata” paradă de 9 mai din Mariupol?

Media din Ucraina transmit în ultimele zile că Rusia pregătește o paradă de 9 mai în orașul ucrainean Mariupol, una cel puțin „ciudată” potrivit analiștilor.

Rusia anunță însă că nu vor avea loc manifestații la Mariupol pe 9 mai, când se celeberază Ziua Victoriei, notează BBC. Forțele ruse pretind că au preluat controlul asupra orașului încă de luna trecută, însă soldații ucraineni rezistă în continuare în combinatul siderurgic Azovstal. „Va veni timpul când se va ține o mare celebrare și acolo”, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit BBC.

Peskov a mai precizat că nu există planuri pentru vizite oficiale la Mariupol pe 9 mai, potrivit sursei citate.

În eventualitatea că ar avea loc această paradă, cum ar arăta?

Mai mulți analiști și experți militari au afirmat în ultima vreme că Rusia, care încă nu a obținut o victorie majoră în Ucraina după mai bine de două luni de război, ar vrea să organizeze o paradă pe 9 mai la Mariupol, pe care să-l prezinte ca pe o importantă cucerire a campaniei din Ucraina.

În eventualitatea că ar avea loc această paradă, cum ar arăta? Ocupanții ruși intenționează să îmbrace în uniforme ale armatei ucrainene 2000 de civili aflați în prezent în lagăre, dezvăluie un consilier al primarului din Mariupol.

Acesta a povestit de asemenea că rușii au început curățenia în Mariupol și au intensificat atacurile asupra uzinei Azovstal pentru ca până pe 9 mai întreg orașul să fie sub controlul lor.

În Mariupol, oraș distrus în proporție de 90% de bombardamentele rusești, sunt în toi pregătirile pentru 9 mai, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei împotriva nazismului. Cu ajutorul localnicilor, orașul e curățat de cadavre și moloz și de proiectilele neexplodate. Rușii au instalat în centru efigia unei femei cu steagul sovietic, a mărturisit, într-o intervenție televizată, Petro Adriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol.

Acesta a mai povestit că în urmă cu o lună, 2.000 de bărbați au fost luați din Mariupol și duși într-un lagăr de filtrare din regiunea Donețk.

Nu există suficienți prizonieri reali! 

Li s-a spus că vor fi îmbrăcați în uniforme ucrainene și vor participa la așa-numita paradă a prizonierilor din Mariupol, deoarece nu există suficienți prizonieri reali pentru o participare în masă.

Într-un reportaj difuzat recent de BBC, un tânăr ucrainean care a reușit să scape dintr-un lagăr din Rusia, în urma unui schimb de prizonieri, a povestit că toți prizonierii erau puși să învețe imnul Rusiei și cântece patriotice rusești și erau bătuți dacă nu învățau versurile.

Pregătirile pentru ziua de 9 mai sunt supravegheate de oficiali de la Moscova.

Potrivit serviciului de Informații Militare din Ucraina, printre aceștia, s-ar afla chiar șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse Serghei Kirienko, numit recent de Kremlin responsabil cu chestiunile Donețkului și Luganskului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole