Femeile chirurgi mai bune ca bărbații chirurgi?!

Publicat: 03 sept. 2023, 22:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Femeile chirurgi mai bune ca bărbații chirurgi?!

Două studii publicate recent în revista JAMA arată că pacienții operați de o femeie chirurg au mai puține complicații, comparativ cu  cei operați de un bărbat chirurg.

Femeile chirurgi sunt mai grijulii comparativ cu colegii lor bărbați? Este o întrebare la care răspund două studii publicate în revista medicală JAMA (Journal of the American Medical Association), prezentate de BFMTV.

Studiile arată că persoanele operate de femei prezintă mai puține complicații după o intervenție chirurgicală, comparativ cu cele operate de un bărbat.

Primul studiu

Pentru prima dată, cercetătorii au studiat datele medicale aparținând unui număr de 1,1 milioane de pacienți cu o intervenție chiurgicală, din Ontario (Canada). Operațiile, urgente sau nu, au fost efectuate între 2007 și 2019. Este vorba despre 151.054 pacienți operați de o femeie și 1.014.657, de un bărbat.

13,9% dintre cei ”operați” de un bărbat au prezentat complicații în decurs de 90 de zile, față de 12,5% în cazul pacienților operați de o femeie. După un an de la operație, diferența a fost mai mare: 25% la cei operați de un bărbat, față de 20,7%, la cei operați de o femeie. Aceste complicații pot fi infecții minore, dar și crize cardiace sau accident vascular cerebral.

Autorii studiului au ajuns la concluzia că și atunci când iau în considerare ”caracteristicile pacientului, intervenției, chirurgului, anestezistului și spitalului, pacienții tratați de femei chirurgi au rezultate postoperatorii negative de două ori mai puține, inclusiv decese, comparativ cu cei tratați de bărbați chirurgi”.

Totuși, chiar autorii acestui studiu spun că este necesară aprofundarea concluziilor prin noi cercetări.

Al doilea studiu

Dar iată că un al doilea studiu publicat în JAMA abordează posibilele cauze. Cercetătorii au analizat rezultatele intervențiilor de care au beneficiat 150.509 pacienți operați în Suedia, între 2006 și 2019. Au fost, de exemplu, colecistectomii, ablații ale vezicii biliare pentru colici hepatici sau inflamații ale vezicii biliare.

Studiul a evidențiat că principalele complicații ale intervențiilor – abces, sângerări, perforații…- erau mai frecvente la pacienții operați de bărbați (4,3% față de 3,3% la cele efectuate de femei).

Explicații

Una dintre explicații este că femeile operează mai lent, comparativ cu bărbații, ceea ce ar putea fi un semn al precauției, potrivit studiului. Diferența este de aproape 8 minute în medie, indiferent că este sau nu este o urgență.

Bărbații și femeile sunt diferiți în modul de a practica medicina. Adoptarea anumitor practici la zi în cazul femeilor medici poate îmbunătăți rezultatele pentru pacienți, a declarat pentru The Guardian, chirurgul care a coordonat primul studiu, Christopher Wallis.

Aceste date ar trebui să ne incite pe mine și pe colegii mei să reflectăm asupra cauzelor, a subliniat chirurgul Wallis.

Trebuie precizat că, deși tot mai multe femei sunt chirurgi, totuși, ele sunt minoritare în această importantă profesie.