Ferma Ancuței – Văcuțele de lapte, atracția Farm-Park-ului de la Moara Vlăsiei

Publicat: 26 mai 2023, 14:16, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Ferma Ancuței - Văcuțele de lapte, atracția Farm-Park-ului de la Moara Vlăsiei

Parcul de la Ferma Ancuței de la Moara Vlăsiei, situat la vreo 30 km de Capitală, reprezintă rezultatul muncii de peste un deceniu a unei familii de oameni pasionați, care au reușit să lanseze cu succes un business inedit la noi: Farm-Park-ul românesc, locul unde cei mici și părinții lor se distrează deopotrivă.

Iar cine ajunge aici nu are cum să nu remarce ferma de văcuțe, atracția copiilor care descoperă cu uimire că vaca chiar nu este mov, iar animalele nu dau doar hrană, ci știu și să interacționeze cu oamenii. Nu de alta, dar la Ferma Ancuței mai tot timpul este lume multă în grajd, poate și pentru că micuții vor să afle și să descopere totul dintr-odată, cu acea curiozitate neastâmpărată specifică vârstei.

De fapt, acesta este și punctul de plecare, piatra de temelie de la care a pornit povestea parcului de distracție, care acum se întinde pe vreo 7 hectare, inclusiv cu ferma. S-a pornit de la zero, practic, pentru că nu exista nimic pe aceste locuri, nu era nicio clădire, drum sau curent, doar terenul moștenit de la străbunicul Cristache Ristea sau Cristea Măcelarul, cum îl știau mulți, renumit în zonă pentru micii lui.

De la lăptar, la automate de lapte

Prin 2010-2011, soții Filip au decis să înființeze o fermă de văcuțe – mai ales, că aveau și ceva teren de pe care se puteau obține furajele pentru animale -, căreia i-au dat numele după fetița lor, Ancuța. Cei doi au pornit cu vaci din rasa Holstein, vreo 48 în total, după care efectivul s-a tot mărit, iar astăzi s-a ajuns la peste 150 de capete, cu tineret cu tot, inclusiv vaci de carne.

Ferma Ancuței a devenit repede cunoscută în zonă, mai ales că de numele ei se leagă și reînvierea tradiției lăptarului, până la urmă, modalitatea cea mai bună, la acel moment, cel puțin, de a obține prețul corect, ceea ce însemna că sticla de lapte proaspăt muls era lăsată la ușa clientului. “Cam așa se făcea marketingul pe atunci, face parte din istoria noastră”, povestește cu emoție Felicia Filip, cea care se ocupă de administrarea fermei.

Între timp, lucrurile au evoluat, iar astăzi sticla nu mai ajunge acasă la oameni, ci aceștia vin și o iau singuri din frigidere sau o umplu de la automatele antreprenorilor de la Ferma Ancuței, care să găsesc în magazinele din comună, dar și în câteva localități învecinate.

’’Este nevoie de inovație, trebuie să fim deschiși la nou tot timpul, dacă vrem să ținem pasul cu vremurile și să rezistăm pe piață’’, spune Felicia Filip, care recunoaște că lumea cere și alte produse.

Deocamdată, însă, pe lângă laptele proaspăt nepasteurizat, clienții se pot bucura și de o telemea adevărată pe care o pot găsi chiar la magazinul din interiorul parcului, alături de produsele de la Măcelăria Cristache, realizate după rețetele chef-ului de altădată.  

Ce puteți vedea la Park- Farm-ul de la Căciulați

Începând cu 1 mai, la Ferma Ancuței din Căciulați, Moara Vlăsiei, a fost deschis parcul cu tematică agricolă și pedagogică sau farm – park, cum îi spun cei care au dat naștere unui proiect unic în țară.

O oază de verdeață și de liniște, dar și un loc unde cei mici descoperă cu uimire și încântare vechi tradiții românești readuse la viață. Copiii pot să vadă și să interacționeze cu văcuțele de la fermă, să facă o scurtă plimbare cu poneii sau să afle câte ceva din tainele unor meserii dispărute sau pe cale de dispariție, astăzi, cum ar fi potcovăritul, fierăritul sau tâmplăritul.

De asemenea, cei mici au ocazia să mai vadă utilajele cu care se făcea agricultura pe vremuri, cum ar fi un plug, o batoză adusă din Ardeal, chiar și o combină Claas de pe la 1967 și ceva mai recent, un tractor UTB 650 produs la uzina Tractorul Brașov.

Și cum înainte de toate, parcul este în primul rând un loc de distracție pentru cei mici, copiii se pot bucura de un tur de fermă cu tractorașul, pot alege un traseu tip karting pentru tractorașe și tractoare cu pedale, mini-tiroliana, toboganul, salteaua uriașă sau  traseul tip exatlon, preferate de mulți dintre vizitatori.

Cât despre părinți, se pot relaxa în voie la umbra salcâmilor, bucurându-se de renumiții mici de la Măcelăria Cristache sau de brânzeturile produse din laptele de la văcuțele din fermă și nu sunt singurele bunătăți.

Parcul de la Ferma Ancuței este deschis de marți până duminică, între orele 10.30 – 22.00. Prețul unui bilet este de 30 de lei pentru adulți și copiii peste 3 ani.

Citește și Ferma Ancuței, farm-park la Moara Vlăsiei, un proiect unic în România (VIDEO)