Fermierii atrag atenția că se pierd bani, din cauza întârzierilor de la AFIR  

Publicat: 11 aug. 2022, 17:30, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Fermierii atrag atenția că se pierd bani, din cauza întârzierilor de la AFIR  

Uniunea “Salvăm Țăranul Român” (USTR) atrage încă o data atenția cu privire la managementului defectuos de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), precizând că există riscul să se piardă sume importante din fondurile europene din PNDR alocate României pentru perioada de tranziție 2021-2022, din cauza întârzierilor foarte mari în activitatea agenției.

Trebuie cheltuiți banii și raportați până în data de 15 octombrie, când este ultimul termen. Sunt sute de dosare ieșite din toate termenele procedural, dosare depuse în februarie și martie încă neevaluate, dar și vizite neefectuate pe teren’’, susțin reprezentanții USTR.

Tot ei vorbesc de proceduri stufoase neclare, de mutările de experți de la un departament la altul sau de la un serviciu la altul, de la Oficiile Județene pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) la Centrele Regionale pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR), fără să aibă expertiză în ceee ce privește unele măsuri, cum este cazul sM4.1 – Investiții în Exploatații Agricole, motiv pentru care apar și erorile.

“Pe sM 4.1 s-au depus dosarele anul trecut, iar evaluarea s-a terminat abia acum. Până la depunerea documentelor de contractare vor mai trece probabil 4-7 luni, în funcție de caz. Dacă nu vor semna anul acesta contractele, utilajele nu vor mai putea să fie  achiziționate până la finele anului, ofertele își pierd valabilitatea, pentru că nu se mai încadrează în buget, iar fermierii nu vor putea să folosească utilajele nici în campania de toamnă și nici în cea de primăvară, pentru că depind de aprobarea achizițiilor”, arată membrii USTR.

În același timp, nu poate fi trecut cu vederea și faptul că există dosare necontractate din etapa a doua pentru sM 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici și mai există și o a treia etapă numai la sM 6.3, mai precizează fermierii.

Membrii USTR consideră că de vină pentru situația actuală este conducerea AFIR din ultima vreme, de la Mihai Moraru, fostul director, și până la Dorin Dumitru Opreanu- actualul director general și Florin Dan Scarlat- director general adjunct.