Fermierii cer 50 de lei pe kilogramul de carne de miel. Este acesta prețul corect?

Cum Paștele se apropie, românii încep să se intereseze tot mai mult de prețul la carnea de miel tradițională la masa de Paște. În acest an, se pare că aceasta va costa mai mult ca niciodată, 45-50 de lei/kg (carcasă), din cauza costurilor ridicate de producție. Până la urmă, acesta este prețul corect, susțin crescătorii de ovine.

Mulţi români preferă să ia mielul direct de la producător şi nu din supermarket sau din piaţă, iar comenzile au început deja să apară.  

“Deja cumpărători de carne de miel spun că se duc să ia un miel, dar nu îl mai iau din supermarket, nu mai mă duc să îl iau din piaţă, mă duc să îl iau direct din fermă. Îmi spunea un fermier că el deja are programate vreo 200 de capete cu 50 de lei kilogramul, dar direct la consumator. Este un lucru bun, dar nu poate toată ţara să îl facă”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad, Nicolae Cioranu la PrimaNews.

În opinia lui, preţul corect la carnea de miel în perioada Paştelui va fi între 45 şi 50 de lei, iar dacă este mai mic de atât, atunci fermierul are probleme.

“Preţul corect, cu scumpirea şi dublarea furajelor, este undeva la 45-50 de lei. Dacă este sub, este o problemă a fermierului. Acum se vând nişte miei mai mici. Nu pot să vândă toţi fermierii din România. Acum, de Paşte vând acei fermieri care pot mulge oile mai departe. De ce? Oaia are trei producţii. Lâna nu o mai luăm în calcul, că ne costă mai mult să o tundem ca să o vindem, rămân laptele şi mielul. Fermierul care vinde acum obligatoriu să îşi mai adauge la câştig trebuie să recupereze laptele. Alţi fermieri care nu vând în perioada pascală lasă mielul să sugă până către jumătatea verii, măcar recuperează şi transformă laptele în carne. În situaţia în care nu mulţi producători, nu mulţi crescători de ovine vând miei de Paşte, singurul motiv fiind că nu are cu cine să mulgă, automat oferta este mică şi cererea este mare. În restul anului fermierul stă la cheremul exportatorului”, a mai precizat Cioranu.

Cioranu a mai precizat că oierii nu vând la supermarketuri, deoarece acestea dau cel mai mic preț, iar mai apoi “umflă” prețul. Anul trecut, prețul pentru carnea de miel a fost de circa 20 lei în viu și 40 lei /kg la carcasa de carne.

Citeste si Daea, dezamăgit de prețurile de la târgul din curtea MADR: Numai scumpături (foto)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...