Fermierii cer cu disperare apă, la ANIF s-a terminat campania de irigații

Publicat: 09 nov. 2022, 09:19, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Fermierii cer cu disperare apă, la ANIF s-a terminat campania de irigații

În timp ce fermierii cer cu disperare apă pentru irigații, pentru că altfel recolta anului viitor va fi compromisă, din cauza secetei, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a golit canalele pentru că sezonul de irigații se închide la 30 octombrie și se pregătește pentru cel de anul viitor.

Cum condițiile climatice s-au schimbat în România de ani buni, și cerințele fermierilor sunt altele. De exemplu, a devenit necesar ca irigatul să înceapă în luna martie, iar mai nou este nevoie de apă și în luna noiembrie, dat fiind seceta din acest an, una dintre cele mai puternice din istorie. Așa că devine tot mai clar că ANIF trebuie să-și adapteze campania de irigat la cerințele fermierilor, pentru care seceta a devenit principala amenințare.

La acest moment, în județele din zona Moldovei, Buzău și Vrancea, de altfel și printre cele mai afectate de seceta din acest an care a compromis o mare parte din culturi, fermierii au depus sute de cereri pentru a putea să irige în noiembrie, ceea ce este imposibil în condițiile date. În Buzău, de exemplu, campania de irigații s-a terminat la 30 octombrie și s-a trecut la lucrări de reabilitare, conform planificărilor din primăvară, au anunțat reprezentanții ANIF la nivel local.

La cum evoluează vremea, specialiștii se așteaptă ca pe viitor fermierii să fie nevoiți să irige undeva chiar și până în decembrie.

“În România, discutăm de secetă la zece zile de la ploaie, după 20 de zile vorbim de secetă pronunțată. În Călărași, din iunie n-a mai plouat, au fost ceva precipitații în septembrie, dar foarte puțin. La acest moment, sunt zone în țară, unde grâul nici nu a răsărit”, a declarat pentru Puterea șeful LAPAR Nicu Vasile.

Din cauza secetei, în acest an, peste un milion de hectare de culturi agricole au fost distruse în mare parte.