Fermierii revoltați: Compensații de 5 bani pe kilogramul de grâu și plata în septembrie

Prima tranșă promisă de Comisia Europeană fermierilor români pentru pierderile generate de importurile de cereale din Ucraina înseamnă cam 5 bani pe kilogramul de grâu depozitat, în timp cea de a doua nu se mai aude nimic. În sector, tensiunea este maximă, iar agricultorii vor să iasă iar la proteste.

Dacă nu se iau măsuri urgente, fermierii vor protesta din nou, avertizează un producător din Iași, în semn de nemulțumire față de măsurile luate de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Ce e mai rău urmează, însă, din toamnă, atrag atenția agricultorii.

„Nu e în regulă deloc ce se întâmplă. Realitatea din agricultură este cum o vor ei, cei de la conducere, nu cea prezentată de noi. Ministrul Petre Daea nu a zis nimic de banii ce trebuie să-i primească fermierii. Prima tranșă ar trebui să fie de 5 bani pe kilogram, cu plata din septembrie. Dacă se dau cei 20 de milioane de euro și se împart la toată cantitatea de depozite, cam așa ar veni, 5 bani pe kilogram. Ar trebuie să le fie rușine guvernanților. Vă spun că agricultorii o să închidă porțile. Producția de anul acesta, din zona Moldovei, cu excepția vestului, se estimează că va fi scăzută cu 30 la sută din cauza secetei.

Noi nu am scăpat de secetă. Dacă vorbim de Ucraina, anul acesta se estimează o producție de 50 de milioane de tone, iar 27 vor ajunge în țările tranzitate din UE. Portul de la noi face față la câteva milioane de tone. La noi se estimează producții de 8 milioane de tone. Deci va fi și mai grav după ce expiră termenul de 15 septembrie, privind restricțiile de importuri de cereale din Ucraina. Atunci, piața va fi inundată cu porumbul și floarea-soarelui din Ucraina. Noi exportăm materie brută și suntem forțați să vindem cu orice preț”, a declarat pentru BZI.ro Ion Notingar, fermier din Iași.

Acesta avertizează că dacă nu se iau măsuri rapide, fermierii ies în stradă din nou.

„Guvernanții trăiesc pe altă lume. Ori sunt comisioane la mijloc, ori sunt alte interese. Nu putem să fim mereu într-o luptă din asta cu statul. Agricultura reprezintă 10 la sută din PIB, deci nu suntem parte neglijabilă”, a declarat Ion Notingar, fermier din Iași.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...