Fermierii revoltați: Compensații de 5 bani pe kilogramul de grâu și plata în septembrie

Prima tranșă promisă de Comisia Europeană fermierilor români pentru pierderile generate de importurile de cereale din Ucraina înseamnă cam 5 bani pe kilogramul de grâu depozitat, în timp cea de a doua nu se mai aude nimic. În sector, tensiunea este maximă, iar agricultorii vor să iasă iar la proteste.

Dacă nu se iau măsuri urgente, fermierii vor protesta din nou, avertizează un producător din Iași, în semn de nemulțumire față de măsurile luate de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Ce e mai rău urmează, însă, din toamnă, atrag atenția agricultorii.

„Nu e în regulă deloc ce se întâmplă. Realitatea din agricultură este cum o vor ei, cei de la conducere, nu cea prezentată de noi. Ministrul Petre Daea nu a zis nimic de banii ce trebuie să-i primească fermierii. Prima tranșă ar trebui să fie de 5 bani pe kilogram, cu plata din septembrie. Dacă se dau cei 20 de milioane de euro și se împart la toată cantitatea de depozite, cam așa ar veni, 5 bani pe kilogram. Ar trebuie să le fie rușine guvernanților. Vă spun că agricultorii o să închidă porțile. Producția de anul acesta, din zona Moldovei, cu excepția vestului, se estimează că va fi scăzută cu 30 la sută din cauza secetei.

Noi nu am scăpat de secetă. Dacă vorbim de Ucraina, anul acesta se estimează o producție de 50 de milioane de tone, iar 27 vor ajunge în țările tranzitate din UE. Portul de la noi face față la câteva milioane de tone. La noi se estimează producții de 8 milioane de tone. Deci va fi și mai grav după ce expiră termenul de 15 septembrie, privind restricțiile de importuri de cereale din Ucraina. Atunci, piața va fi inundată cu porumbul și floarea-soarelui din Ucraina. Noi exportăm materie brută și suntem forțați să vindem cu orice preț”, a declarat pentru BZI.ro Ion Notingar, fermier din Iași.

Acesta avertizează că dacă nu se iau măsuri rapide, fermierii ies în stradă din nou.

„Guvernanții trăiesc pe altă lume. Ori sunt comisioane la mijloc, ori sunt alte interese. Nu putem să fim mereu într-o luptă din asta cu statul. Agricultura reprezintă 10 la sută din PIB, deci nu suntem parte neglijabilă”, a declarat Ion Notingar, fermier din Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...