Fermierii români pierd 29,7 milioane de euro. Daea a fost degeaba la Bruxelles

Publicat: 17 mai 2023, 08:38, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Fermierii români pierd 29,7 milioane de euro. Daea a fost degeaba la Bruxelles

După ce s-a lăudat că România va primi o a doua tranșă în valoare de 29,7 milioane euro drept compensații acordate fermierilor care au suferit pagube din cauza cerealelor ucrainene, ministrul Agriculturii Petre Daea a uitat să mai spună între timp că decizia a fost blocată de marile puteri ale UE.

A trebuit să aflăm de la polonezi că, pentru moment, decizia privind compensarea fermierilor pentru pierderile produse de importurile din Ucraina a fost suspendată, după cum a relatat Polskie Radio. Motivul este faptul că Slovacia și Ungaria mențin interdicțiile unilaterale de import din Ucraina, care trebuiau să fie ridicate pe 2 mai, dată la care interdicția UE pentru patru produse – grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui a intrat în vigoare.

Apoi, există 12 țări membre UE care și-au exprimat dezacordul într-o scrisoare trimisă CE față de intenția UE de a aloca compensații de 100 milioane euro fermierilor – la porumb, floarea soarelui, rapiță și orz, pe motiv că n-au fost consultate.

Scrisoarea a fost semnată de miniștri din Franţa, Austria, Belgia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Olanda și Slovenia.    

Citeste si Cutremur la Ministerul Agriculturii: Omul – cheie a fost forțat de Petre Daea să demisioneze

Informația a fost confirmată și de fermierul giurgiuvean Marin Anton, care a precizat că se așteaptă ca ajutorul pentru grâul depozitat să fie cuprins între 5 și 8 euro/tonă.

“Iată că statele mari din UE nu sunt de acord nici cu acea sută de milioane de euro, cu care a făcut atât tapaj domnul Daea, din care noi aveam 29,4 milioane euro, a zburat și ea în vânt”, a declarat fermierul la AgroTv.

În prima tranșă alocată de UE, România a primit doar 10 milioane euro, sumă dublată de la bugetul de stat. Între timp, peste câteva zile, pe 18 mai, expiră și acordul privind cerealele pe Marea Neagră.

Citește și O fermă cunoscută din Transilvania renunță la agricultura ecologică, după 15 ani