Fermierii români pierd 29,7 milioane de euro. Daea a fost degeaba la Bruxelles

După ce s-a lăudat că România va primi o a doua tranșă în valoare de 29,7 milioane euro drept compensații acordate fermierilor care au suferit pagube din cauza cerealelor ucrainene, ministrul Agriculturii Petre Daea a uitat să mai spună între timp că decizia a fost blocată de marile puteri ale UE.

A trebuit să aflăm de la polonezi că, pentru moment, decizia privind compensarea fermierilor pentru pierderile produse de importurile din Ucraina a fost suspendată, după cum a relatat Polskie Radio. Motivul este faptul că Slovacia și Ungaria mențin interdicțiile unilaterale de import din Ucraina, care trebuiau să fie ridicate pe 2 mai, dată la care interdicția UE pentru patru produse – grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui a intrat în vigoare.

Apoi, există 12 țări membre UE care și-au exprimat dezacordul într-o scrisoare trimisă CE față de intenția UE de a aloca compensații de 100 milioane euro fermierilor – la porumb, floarea soarelui, rapiță și orz, pe motiv că n-au fost consultate.

Scrisoarea a fost semnată de miniștri din Franţa, Austria, Belgia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Olanda și Slovenia.    

Citeste si Cutremur la Ministerul Agriculturii: Omul – cheie a fost forțat de Petre Daea să demisioneze

Informația a fost confirmată și de fermierul giurgiuvean Marin Anton, care a precizat că se așteaptă ca ajutorul pentru grâul depozitat să fie cuprins între 5 și 8 euro/tonă.

“Iată că statele mari din UE nu sunt de acord nici cu acea sută de milioane de euro, cu care a făcut atât tapaj domnul Daea, din care noi aveam 29,4 milioane euro, a zburat și ea în vânt”, a declarat fermierul la AgroTv.

În prima tranșă alocată de UE, România a primit doar 10 milioane euro, sumă dublată de la bugetul de stat. Între timp, peste câteva zile, pe 18 mai, expiră și acordul privind cerealele pe Marea Neagră.

Citește și O fermă cunoscută din Transilvania renunță la agricultura ecologică, după 15 ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...