Fermierul Dimitrie Muscă: La porumb este dezastru. Dacă nu plouă, trebuie să trăim din banii de la grâu tot anul

După producțiile foarte bune la culturile de toamnă, acum, fermierul Dimitrie Muscă din Arad, unul dintre cei mai importanți agricultori dn vestul țării, nu are așteptări prea mari legat de porumb, din cauza secetei. Porumbul este deja uscat, iar dacă nu plouă în următoarea săptămâna, va fi greu să se aleagă cu ceva.

Îngrijorarea este cu atât mai mare, cu cât săptămâna viitoare vor fi temperaturi de peste 37 de grade, chiar și până la 40 de grade Celsius, potrivit prognozelor ANM.

Dimitrie Muscă a început deja însilozatul porumbului, pentru că plantele se usucă și chiar se felicită pentru acest lucru, deoarece în lipsa ploii este posibilă o pierdere totală. Recunoaște, însă, că niciodată până acum, nu a început la această dată, mai repede de 20 august nici nu se punea problema înainte.

”Anul acesta, dacă reușesc să fac un maximum de 25-28 de tone la hectar, față de 60 to/ha, în alți ani, se usucă porumbul… Este o situație tristă. Dacă nu vin niște ploi în zilele următoare, într-o săptămână, va trebui să trăim din banii de la grâu și rapiță un an de zile, ceea ce este foarte puțin”, a declarat Dimitrie Muscă la AgroTV.

Pentru culturile de toamnă, în schimb, producțiile au fost foarte bune: orz – 7.802 kg/hectar, grâu – 8.557 kg/hectar, iar la rapiță – 4.620 kg/hectar.

Meteorologii de la ANM au emis o avertizare de caniculă, valabilă în intervalul 15-16 iulie. Fenomene vizate sunt disconfortul termic ridicat, precum și instabilitate atmosferică temporar accentuată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...