Festivalul de Film de la Veneţia | Scurtmetrajul „Plastic semiotic”, de Radu Jude, prezentat în afara competiţiei

Publicat: 27 iul. 2021, 09:00, de Raluca I. Heroiu, în Cultură , ? cititori
Festivalul de Film de la Veneţia | Scurtmetrajul „Plastic semiotic”, de Radu Jude, prezentat în afara competiţiei

Scurtmetrajul „Plastic semiotic”, regizat de Radu Jude, va fi prezentat în cadrul celei de-a 78-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, în afara competiţiei.

Anunţul a fost făcut luni de Alberto Barbera, directorul artistic al festivalului care, anul acesta, va avea loc în perioada 1 – 11 septembrie 2021.

„Plastic semiotic” propune o analiză a universului inocent al jucăriilor realizată cu instrumentele cinema-ului – cameră, montaj, mizanscenă.

Scurtmetrajul este inspirat de „Morala jucăriei”, de Charles Baudelaire, „Viaţa în întrebări şi exclamaţii”, de A. P. Cehov, şi „Dicţionar de idei primite de-a gata”, de Gustave Flaubert.

„Plastic semiotic” este o producţie microFILM. Filmul este produs de Ada Solomon, cu Diana Caravia şi Carla Fotea, producători executivi. Radu Jude semnează şi scenariul, Marius Panduru este director de imagine, iar Cătălin Cristuţiu s-a ocupat de montaj. Scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu.

Radu Jude a câştigat anul acesta Ursul de Aur la Berlinală cu filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”.

Cu lungmetrajul său de debut, „Cea mai fericită fată din lume”, Radu Jude a primit premiul CICAE, la Berlinala 2009. În 2012, el a regizat lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum de la acelaşi festival.

Conform news.ro, pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. Ea a fost urmată de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno IFF şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Ţara moartă” (2017) şi de lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary.

Anul trecut, Radu Jude a fost prezent la Berlinală cu două lungmetraje: „Tipografic majuscul” şi „Ieşirea trenurilor din gară”. Ambele filme au fost proiectate în secţiunea Forum a festivalului.

În 2021, filmul său „Caricaturana” a fost selectat în competiţia Pardi di domani dedicată scurtmetrajelor realizate de cineaşti consacraţi, la Festivalul de la Locarno.