Festivalul Filmului European revine cu o Ediție Specială, de Ziua Europei!

Publicat: 09 mai 2024, 07:43, de Radu Caranfil, în Cultură , ? cititori
Festivalul Filmului European revine cu o Ediție Specială, de Ziua Europei!

Într-o celebrare a diversității și a cinematografiei europene, A XXVIII-a ediție a Festivalului Filmului European se pregătește să încânte publicul din București și nu numai, începând chiar de Ziua Europei și până la încheierea sa, în Chișinău, într-un weekend plin de semnificație, coincizând cu alegerile europarlamentare.

Cu un program generos de 40 de filme de lungmetraj, dintre care 34 în premieră națională, și două selecții de scurtmetraje, festivalul promite să ofere o experiență cinematografică de neuitat. De remarcat este și faptul că 16 dintre aceste filme sunt regizate de femei, evidențiind contribuția esențială a acestora în industria cinematografică europeană.

Președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a subliniat importanța evenimentului: „Continuăm tradiția edițiilor anterioare de a poposi în orașe în care filmul european nu ajunge cu ușurință, dar noutatea este că am inclus pe harta din 2024 a festivalului și Chișinăul. Este modul nostru de a celebra faptul că Uniunea Europeană a decis, în decembrie 2023, să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și de a omagia parcursul european al acesteia, în perspectiva de a fi din nou alături de România, ca state membre ale Uniunii.”

Organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene, Festivalul Filmului European va fi un prilej de întâlnire și de dialog cultural între țări, sub deviza „Uniți în diversitate”.

Evenimentul va avea loc în multiple locații din România și Republica Moldova, oferind publicului șansa de a se bucura de producții europene remarcabile. În București, festivalul se va desfășura între 9 și 15 mai, la Sala Luceafărul, Cinema Elvire Popesco și Cinema Union, precum și la Cinemateca Eforie.

Programul se va extinde și în alte orașe, cum ar fi Botoșani, Târgu Mureș, Sibiu, Chitila, Curtea de Argeș, Brașov și, în premieră, Chișinău, oferind oportunitatea comunităților din diverse regiuni să se bucure de cinema european de calitate.

În București, biletele vor fi disponibile online, pe platforma Eventbook.ro, și la cinematografe, iar accesul la proiecții în celelalte orașe va fi gratuit, oferind astfel tuturor oportunitatea de a participa la această experiență culturală deosebită.