Festivalul tuberozelor de la Hoghilag, județul Sibiu

Pe 6 și 7 august, localitatea Hoghilag din județul Sibiu e în sărbătoare. Și nu orice sărbătoare. Ci una închinată uneia dintre cele mai sensibile, elegante, frumoase și parfumate flori din lume, dacă nu cea mai parfumată, elegantă, delicată, frumoasă, tuberoza.

Ei, bine, aceasta are din 2016 o sărbătoare închinată ei. Hoghilag este primul sat din România unde s-au cultivat tuberozele despre care se spune că-și poartă cu ele parfumul încă din antichitate. În comuna de lângă Sibiu, cei care au cultivat prima dată tuberoze au fost sașii. Și, misterioși, nu voiau să împărtășească și românilor – sau altora, secretele bulbilor din care parcă se năștea, grație parfumului fără egal, chiar raiul.

Tuberozelor li se mai spune și chiparoase. Ori, științific, Polianthes tuberosa. Florile pe care le fac acestea sunt albe, cu mai mulți boboci pe un lujer. Tuberoza iubește atât umezeala, cât și soarele. Deci, odată cultivată, are nevoie și de apă, și de căldură și lumină. Cum e extrem de delicată, tuberoza nu înflorește în fiecare an, ci la trei. Esența de tuberoze este folosită în industria parfumeriei și cea cosmetică pentru proprietățile antifungice, antimicrobiene și regeneratoare.

Organizatorii festivalului afirmă despre eveniment: „Vă așteptăm cu tururi ghidate în grădinile cu tuberoze, evenimente culturale, serate muzicale, lansări de carte și multe surprize! Veți putea descoperi gusturi locale și vă pregătim un weekend de poveste în comuna Hoghilag. Și pentru că nu există sărbătoare fără credință, pe 7 august, de la orele 15.00, la biserica evanghelică din Hoghilag, îndrăgitul preot misionar Constantin Necula va susține o conferință tematică în care ne va împărtăși tuturor Schimbarea la Față a Domnului, o sărbătoare a Luminii, cu mare însemnătate pentru toți românii”.

În Hoghilag, dintre cele câteva sute de familii, 40 cultivă tuberoze. Deci, dacă vă aflați prin zonă, nu ratați festivalul dedicat tuberozelor!

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole