Fetiță de 13 ani, cu pliculețele de canabis în ghiozdan

Publicat: 07 mart. 2024, 17:16, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Fetiță de 13 ani, cu pliculețele de canabis în ghiozdan
foto: Ziarul Prahova

Un tată a venit cu o fetiță de 13 ani căreia îi găsise în ghiozdan pliculețele de canabis, povestește cu multă tristețe medicul Radu Țincu, subliniind că ”vârsta de 12-13 ani a devenit uzuală în consumul de droguri”.

„Eu am avut un tată care a venit cu o fetiță de 13 ani căreia îi găsise în ghiozdanul de școală pliculețe de canabis. E cea mai tânără pacientă pe care am văzut-o, dar înțeleg, chiar și din rapoartele oficiale, că vârsta de 12-13 ani a devenit o vârstă uzuală în consumul de droguri și, din păcate, la vârsta aceasta de 13 ani au fost identificați chiar și traficanți, dealeri de substanțe stupefiante în liceele sau școlile în care aceștia învăță”,  spune dr. Radu Ţincu, medic primar cu dublă specializare în ATI şi toxicologie, la Spitalul Floreasca. 

Adolescenții, cei mai vulnerabili

Populația tânără (15-34 de ani) are cele mai mari rate de consum, adolescenții fiind cei mai vulnerabili din perspectiva inițierii uzului de droguri, subliniază colonel medic Octavian Vasiliu, psihiatru, psiholog clinician, psihoterapeut, Secția Clinică Psihiatrie, Spitalul Militar Central ”Dr.Carol Davila”.

Datele Agenției Națională Antidrog indică faptul că, în anul 2022, peste 10% dintre persoanele cu vârste între 15 și 64 de ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit de-a lungul vieții, iar 6% dintre ei au consumat și în ultimul an.

Medicul Octavian Vasiliu atrage atenția  asupra faptului că ”aici vorbim de consum, inclusiv consum ocazional, nu de dependență, aceasta din urmă fiind o tulburare de natură psihică, diagnosticabilă doar de medicul psihiatru, pe baza unor criterii clinice specifice. Populația tânără (15-34 de ani) are cele mai mari rate de consum, adolescenții fiind cei mai vulnerabili din perspectiva inițierii uzului de droguri”. 

Canabis și substanțe psihoactive

În țara noastră, pe primele locuri din punct de vedere al frecvenței utilizării la noi în țară se află noile substanțe psihoactive și canabisul.

În privința noilor substanțe psihoactive, care au apărut în țara noastră din 2009, peste 6% din populația generală cu vârsta între 15 și 64 de ani a admis un consum de-a lungul vieții, iar cea mai mică vârstă la care a fost recunoscută începerea consumului a fost de 12 ani, subliniază medicul Vasiliu.

Au fost raportate decese prin supradoză (vârsta medie de deces peste 30 de ani) și internări în regim de urgență pentru intoxicații cu substanțe psihoactive (cele mai multe la persoanele sub 35 de ani).

Infecția cu HIV a fost detectată la peste 20% dintre consumatorii de droguri injectabile, și aproape 70% au fost infectate cu virusul hepatitei C.

Agresivitate și auto-agresivitate

Medicul Radu Țincu atrage atenția asupra modicărilor de comportament sub formă de acte de agresivitate și auto-agresivitate induse de consumului de substanțe psihoactive de către adolescenți.

”Însă ceea ce cred că trebuie să ne pună pe gânduri este faptul că un consum cronic de substanțe psihoactive din perioada adolescenței va determina modificări de comportament. Acești tineri au tot felul de tulburări de comportament care înseamnă agresivitate și auto-agresivitate. Am avut tineri aduși cu poliția de acasă pentru că își maltratau părinții sau își agresau frații. Deci avem o serie întreagă de comportamente anormale pe care aceste substanțe le induc”.

Cu profundă îngrijorare, medicul Radu Țincu semnalează că acest fenomen are consecințe pe termen scurt, dar și pe termen lung,în sensul că ”societatea va arăta altfel”.

”Cred că peste 10-15 ani societatea va arăta altfel dacă vom continua să consumăm substanțe psihoactive în același ritm și dacă acești tineri vor avea acces la astfel de substanțe”, transmite dr. Radu Ţincu.