Finanțarea spitalelor care ”duc greul în sistemul medical” trebuie regândită, precizează ministrul Rafila

Publicat: 28 mart. 2024, 15:06, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Finanțarea spitalelor care ”duc greul în sistemul medical” trebuie regândită, precizează ministrul Rafila

Finanţarea și necesarul de cadre medicale în cazul spitalelor de primă linie, ”care duc greul”, trebuie regândite, pe bază unor criterii, a transmis, joi, ministrul Sănătății.

În acest sens, ministrul Rafila s-a referit la criteriile pentru a stabili ce spitale ”duc greul sistemului de sănătate”, care au nevoie de personal și de un mod de finanțare corespunzător.

”Noi o să lucrăm să facem nişte criterii, poate nu am fost eu bine înţeles, ca să putem să identificăm spitalele care în momentul de faţă duc greul sistemului de sănătate din România în ceea ce priveşte numărul de cazuri şi complexitatea cazurilor pe care le rezolvă. În mod evident, aceste spitale au nevoie şi de un normativ diferit de personal faţă de spitalele care rezolvă doar cazuri banale sau care transmit, trimit pacienţii care au patologii mai complexe către aceste spitale de primă linie şi, bineînţeles, şi modul de finanţare al acestor spitale trebuie regândit”, a spus Rafila la Palatul Parlamentului.

CNAS, ”un interlocutor solid”

Pentru aceasta, ministrul Rafila a subliniat că speră să aibă în Casa Națională de Asigurări de Sănătate ”un interlocutor solid”. Deoarece  CNAS este instituția care finanțează ăn integralitate activitatea medicală a spitalelor.

Ministrul Rafila avertiza încă de anul trecut că ”modul de finanțare al spitalelor trebuie revăzut” , pentru aceasta inițiind discuții cu CNAS.

”În România modul de finanţare al spitalelor trebuie revăzut şi am avut discuţii încă de anul trecut cu CNAS, astfel încât să putem să finanţăm asistenţa medicală spitalicească cât mai apropiat de valoarea serviciilor, iar la spitale să fie plătită performanţa. Primul ministru a avut o intervenţie în acest sens. Sunt spitale care duc greul sistemului sanitar, rezolvă cele mai complicate şi costisitoare cazuri şi ele sunt finanţate într-un mod foarte asemănător cu spitale care, de obicei, trimit pacienţii în alte părţi”.