Fiole cu singura boală infecțioasă eradicată de pe planetă, găsite într-un laborator

FBI și CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA) au declanșat o anchetă după ce un laborant a descoperit mai multe fiole etichetate cu „variolă” în timp ce curăța congelatorul unei unități de cercetare din statul american Pennsylvania.

Live Science evidențiază că laborantul american a descoperit 15 fiole, 5 dintre acestea fiind etichetate „variolă” și 10 „vaccinia” (virusul folosit în vaccinurile pentru variolă) într-o unitate de cercetare a companiei farmaceutice Merck, potrivit unei alerte trimise Departamentului pentru Securitate Internă din SUA marți, 16 noiembrie.

Nu există niciun semn că vreo persoană ar fi fost expusă numărului mic de fiole înghețate”, a declarat CDC într-un comunicat remis jurnaliștilor de la Yahoo News, care au dezvăluit în premieră informația. Laborantul care a descoperit fiolele purta mănuși și o mască de protecție”, a precizat Centrul, adăugând că „CDC, partenerii săi și organele legii investighează acum problema”.

Una dintre cele mai devastatoare boli cunoscute omenirii

Variola este singura boală infecțioasă eradicată de pe Pământ. Doar două laboratoare din lume – unul al CDC din Atlanta, capitala statului Georgia, și un laborator de cercetare a armelor biologice din Rusia, rămas din perioada Războiului Rece, pot păstra legal mostre ale virusului mortal. Variola este o boală extrem de contagioasă cauzată de virusul cu același nume, ea fiind „una dintre cele mai devastatoare boli cunoscute omenirii”, provocând milioane de decese înainte ca cea mai de succes campanie de vaccinare din lume să ducă la eradicarea sa în anii 1980.

La începutul lunii noiembrie a.c., Bill Gates a emis un avertisment cu privire la o „pandemie de variolă bioteroristă”, care aparent ar putea apărea dacă guvernele nu folosesc lecțiile învățate din COVID-19 pentru a se pregăti cu înțelepciune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole