Firimituri de la comisarul polonez pentru fermierii români

Comisia Europeană recurge la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, destabilizaţi de afluxul de importuri agricole ucrainene. Românii primesc cel mai puțin, în timp ce ungurii și slovacii nici nu sunt băgați în seamă.

În total, sprijinul se ridică la 56,3 milioane de euro, fiind finanţat din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), care are ca scop compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina „şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”, a indicat executivul european.

Bruxelles-ul propune Poloniei o sumă de 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane şi României 10,05 milioane. De asemenea, le permite celor trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat, după cum a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Cele 27 de state membre ar urma să decidă în cadrul unei reuniuni tehnice din 30 martie alocarea sumelor, urmând ca primele plăţi să fie efectuate până la sfârşitul lunii septembrie.

UE a suspendat, în mai anul trecut, pentru un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina, pentru a sprijini economia ţării atacate de Rusia şi – în domeniul agricol – pentru a-i permite să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căii maritime pe Marea Neagră.

În acest context, statele vecine din UE au înregistrat o creştere a sosirilor de porumb, grâu sau chiar seminţe de floarea soarelui, fiind destabilizate pieţele locale.

Polonia şi Bulgaria suferă de o importantă „ofertă excedentară” care afectează preţurile, în timp ce România, „nod al coridoarelor de solidaritate” pentru exportul producţiei ucrainene spre restul lumii, suferă de presiuni asupra structurilor sale logistice, a declarat comisarul polonez.

În același timp, Ungaria şi Slovacia nu au fost considerate suficient de afectate pentru a beneficia de acelaşi sprijin.

În ceea ce priveşte măsurile comerciale în favoarea Ucrainei şi posibila prelungire a acestora, „va fi mai uşor să se activeze o clauză de securitate” pentru a reduce anumite importuri dacă acestea „cresc în mod disproporţionat”, a adăugat Wojciechowski. „Vom continua să supraveghem îndeaproape efectul asupra păsărilor de curte, cărnii, ouălor, ca şi pentru cereale”, a menţionat comisarul european.

Ajutorul nu vizează și îngrăşămintele şi combustibilul, ale căror prețuri au crescut semnificativ, fiind prevăzute ajutoare de stat importante, a insistat Janusz Wojciechowski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Cine a participat la petrecerea clanului Bădălău de Paște

Petrecere pe lux și opulență la salonul de fițe Monato din Bolintin Vale. Chiar dacă unora le bate pușcăria la ușă, membrii clanului Bădălău...