Firma din Prahova a unui industriaș austriac, suspectă de evaziune fiscală de 12 milioane de lei

Publicat: 28 mai 2024, 11:16, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Firma din Prahova a unui industriaș austriac, suspectă de evaziune fiscală de 12 milioane de lei

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, au desfășurat astăzi percheziții domiciliare la sediul și punctele de lucru ale unei societăți comerciale implicate în activități conexe exploatării petrolului și gazelor naturale.

Conform surselor judiciare, societatea vizată este J Christof E & P Services SRL, care operează și în comuna Brazi, județul Prahova. Compania ar acționariat austriac:

Christof Industries Global GMBH este deținută de industriașul austriac Johann Christof.

Johann Christof este un cunoscut antreprenor austriac, născut pe 13 septembrie 1960 în Gratwein. Este CEO al companiei Christof Industries GmbH, un concern industrial cu sediul în Austria, specializat în domenii diverse, cum ar fi:

  • Construcții de instalații
  • Dezvoltarea de proiecte
  • Industrializarea piloților cu tehnologii proprii sau ale terților
  • Proiectarea de piese de schimb
  • Inginerie pentru instalații industriale complexe și utilaje speciale
  • Servicii industriale
  • Modernizări

Activitatea sa:

  • Christof Industries: Johann Christof conduce compania sa de familie din 1990, când a preluat-o de la tatăl său. Sub conducerea sa, compania a cunoscut o creștere semnificativă, devenind un jucător important pe piața globală.

Comunicatul Parchetului

Într-un comunicat emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se precizează că ancheta vizează infracțiuni de evaziune fiscală, desfășurate între 1 ianuarie 2020 și 31 decembrie 2023. Se suspectează că persoanele care coordonează activitatea companiei au evitat îndeplinirea obligațiilor fiscale prin raportarea falsă a domeniului de activitate în declarațiile fiscale.

Metode de evaziune

Concret, compania ar fi declarat în mod fals că activitatea sa se încadrează în sectorul construcțiilor, deși aceasta se desfășura, în realitate, în domeniul exploatării petrolului și gazelor naturale. Această stratagemă le-a permis să beneficieze de scutiri fiscale semnificative, inclusiv de la plata impozitului pe venit și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), pentru un număr de 1.460 de angajați.

Impactul financiar

Această schemă frauduloasă a provocat un prejudiciu anual de aproximativ 5.000.000 lei bugetului de stat, reprezentând impozitul pe venit neplătit, și un prejudiciu anual de 7.000.000 lei bugetului asigurărilor sociale de sănătate, reprezentând contribuțiile CASS neplătite.

Alte abateri

Investigațiile au dezvăluit că, pentru a beneficia de regimul fiscal avantajos, compania a declarat în mod fals aplicarea acestui regim pentru angajați detașați la alte societăți comerciale, deși acestea nu desfășurau activități de construcții și nu erau eligibile pentru scutirile fiscale.

Procedura legală

Perchezițiile domiciliare, parte integrantă a procesului probatoriu reglementat de Codul de procedură penală, au avut ca scop strângerea probelor necesare soluționării cauzei. Se subliniază că această măsură nu încalcă principiul prezumției de nevinovăție, garantat de legislația penală.