Fitch: Majorarea pensiilor cu doar 14% reduce riscul asupra bugetului public

Publicat: 26 aug. 2020, 12:18, de Aurel Drăgan, în Indicatori macro , ? cititori
Fitch: Majorarea pensiilor cu doar 14% reduce riscul asupra bugetului public
Euro

Majorarea pensiilor cu 14% prevăzută de ultima propunere a Guvernului va reduce presiunea asupra bugetului public comparativ cu o majorare de 40%, conform agenției de evaluare Fitch. Majorarea pensiilor și stabilitatea politică sunt puncte importante pentru ratingul de țară al României, de care depinde și nivelul dobânzilor la care ne împrumutăm de pe piețele externe.

Agenția subliniază însă că majorarea va depinde de calculele politice anterioare alegerilor Parlamentare din la sfârșitul anului, iar o creștere semnificativă a pensiilor rămâne un risc major pentru prognozele fiscale de bază. Deteriorarea sustenabilității datoriei pe termen mediu, în cazul în care va fi nevoie de sume suplimentare la buget pentru plata pensiilor majorate, ar putea duce la reducerea ratingului de țară. În prezent, România este evaluată la Investment Grade, doar un pas deasupra statutului de Junk, care ar scoate economia noastră de pe lista celor recomandate pentru investiții străine.

Majorarea pensiilor cu 14% va duc e la creșterea permanentă a cheltuielilor bugetare cu 1 – 1,2 puncte procentuale din PIB începând de anul viitor, mult mai puțin decât 4 puncte procentuale, cât este calculat în cazul unei majorări de 40% a punctului de pensie. Agenția apreciază că Guvernul trebuie să implementeze strategii sustenabile de consolidare a deficitului pe termen mediu după șocul provocat de pandemie.

Ajutor european

Un ajutor va veni și din Uniunii Europene prin fondurile disponibile României în cadrul programului de sprijinire a economiilor afectate de pandemia de COVID-19, mai ales în condițiile în care flexibilitatea bugetară este limitată, iar măsuri compensatorii precum creșterea TVA ar fi nepopulare și ar putea afecta revenirea economiei.

„Modul în care autoritățile vor răspunde la deteriorarea fiscală va influența și decizia Fitch în ceea ce privește perspectiva negativă asociată ratingului suveran „BBB minus” acordat României. Există spațiu pentru îmbunătățire, în special având în vedere perspectivele unui sprijin substanțial din partea fondului UE, însă perspectivele politice incerte creează riscuri negative”, arată agenția de evaluare într-un comunicat de presă.

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat că pierderea încrederii investitorilor străini înseamnă că România nu mai are de unde să se împrumute. Acesta a arătat că urmează să fie făcute evaluări și în septembrie, când se va stabili cel mai probabil ce se întâmplă cu pensiile. „Avem nevoie de încredere pentru că deficitul bugetar îl finanțăm din împrumuturi din piață”, a explicat Cîțu.