Florin Cîțu în Parlament: Coaliția PNL-USR/Plus-UDMR este pregătită să guverneze cel puțin opt ani

Premierul Florin Cîţu a declarat marţi, în plenul Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că actuala coaliţie de guvernare e „puternică, unită” şi pregătită să guverneze cel puţin opt ani.

Coaliţia este puternică, este unită şi pregătită să guverneze cel puţin opt ani de zile de acum încolo. Vă spun doar aşa, ca să aveţi timp să vă pregătiţi toate moţiunile până în 2028. Nu de alta, mă gândesc că poate până atunci găsiţi nişte minciuni mai credibile pe care să le credeţi măcar dumneavoastră. Românii sigur nu mai cred nimic din ceea ce spuneţi, mai ales după ce au citit textul jalnic, patetic, penibil, lipsit de temei al prezentei moţiuni. Dragi români, economia a trecut cu bine peste cea mai mare criză din ultima sută de ani. Dar ce a făcut PSD în această perioadă, în tot acest timp? A sabotat din Parlament, a atacat în spaţiul public toate acţiunile Guvernului. Mai ţineţi minte când trompetele PSD-iste avertizau că va fi foamete, că economia va fi în colaps? Aţi panicat românii şi atât. Cereţi-vă scuze românilor, i-aţi minţit, i-aţi manipulat! Uite că economia merge foarte bine!”, a declarat Cîţu în plenul reunit al celor două Camere.

Premierul le-a reproşat social-democraţilor că moţiunea de cenzură se referă doar la persoana sa şi că PSD ar fi dezvoltat o „obsesie personală”.

Cîţu a adăugat că în trimestrul patru din 2020, economia României a înregistrat cea mai mare creştere din UE, iar în trimestrul întâi al anului 2021 a avut printre cele mai mari creşteri din Uniunea Europeană. Potrivit acestuia, rata inflaţiei este mai mică decât în orice altă perioadă în care România a fost guvernată de „socialişti”.

Veniturile românilor cresc cu aproape dublu faţă de rata inflaţiei: dobânzi mai mici, venituri care cresc mai repede decât rata inflaţiei. Lecţie de economie: aşa creşte puterea de cumpărare. Şi locuri de muncă. Aşa se face o guvernare de succes, guvernare de centru-dreapta. (…) Pe 21 iunie 2021, Eurostat a arătat că puterea de cumpărare din România e mai mare decât în Grecia, Bulgaria, Ungaria„, a spus el.

De la ROBOR la IRCC

Premierul Florin Cîţu le-a reproşat reprezentanţilor PSD și trecerea de la ROBOR la IRCC (Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor) şi i-a îndemnat pe românii care au rate mai mari la bancă să le ceară social-democraţilor diferenţa.

Domnule Ciolacu, cred că este momentul ca dumneavoastră şi colegii dumneavoastră să vă cereţi scuze faţă de românii care au credite. I-aţi minţit, i-aţi manipulat. Anul trecut aţi forţat trecerea de la ROBOR la IRCC (Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor) şi din acel moment, românii care au credite au plătit mai mult în fiecare lună. Nu vreţi să plătiţi dumneavoastră diferenţa de bani, că aveţi de unde? Îi încurajez pe toţi românii care au plătit rate mai mari la bancă să meargă la sediul PSD şi să ceară diferenţa, să ştiţi că au de unde să vă dea bani„, a spus Cîţu în timpul dezbaterilor privind moţiunea de cenzură.

Premierul a adăugat că actuala a guvernare a schimbat „total paradigma” în ce priveşte cheltuielile bugetare, astfel încât să fie alocate mai multe resurse pentru investiţii. El a adăugat că Guvernul se împrumută doar pentru investiţiile profitabile.

Guvernul creşte împrumuturile doar pentru investiţii care au un randament pozitiv în viitor. Deci, nu este vorba de împrumuturi pentru investiţii, aşa, în general. Este vorba doar de împrumuturi pentru investiţii profitabile. Sper că sesizaţi diferenţa. Dacă nu, după moţiune, mai stau 5-10 minute cu dumneavoastră, cu pixul, cu foaia de hârtie şi vă explic cum se face. Încă o clarificare, domnilor de la PSD: cheltuielile care ajung direct în buzunarele baronilor PSD şi ale sinecuriştilor PSD nu sunt investiţii, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani de zile”, a mai spus şeful Guvernului.

Cîţu a precizat că Guvernul nu foloseşte împrumuturile „pentru a plăti asistenţă socială”. El a adăugat că în localităţile conduse de reprezentanţi PSD ar exista o „creştere exponenţială” a asistenţei sociale.

Cum creşte sărăcia doar în acele localităţi conduse de primari PSD? O coincidenţă bizară a ultimilor 30 de ani de zile. (…) Aţi condamnat ani de zile categoriile defavorizate să rămână prizonierii ajutorului social. Nu le-aţi oferit locuri de muncă. Nu aţi încurajat mediul privat să creeze locuri de muncă. Nu aţi stimulat investiţiile, pentru a-i ajuta pe românii care trăiau din ajutorul social să aibă un salariu decent şi să fie independenţi financiar şi să nu depindă de pixul unui funcţionar sau ales local”, a declarat Cîţu.

Premierul a acuzat PSD că în anii trecuţi se împrumuta „cel mai scump de pe pieţele internaţionale” pentru a plăti „dezmăţul politicilor fiscal-bugetar iresponsabile”. Potrivit acestuia, împrumuturile prin PNRR sunt destinate doar investiţiilor şi nu pot să aibă altă destinaţie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...