Florin Cîțu, propunerea de premier a liberalilor. Dan Vîlceanu nu mai crede în USR

Publicat: 06 oct. 2021, 10:45, de Mihaela Verdes, în ESENȚIAL , ? cititori
Florin Cîțu, propunerea de premier a liberalilor. Dan Vîlceanu nu mai crede în USR

Dan Vîlceanu, secretarul general al PNL, spune că Florin Cîțu va rămâne propunerea de premier a liberalilor. Liberalul afirmă că USR PLUS a „limitat” colaborarea celor două partide, prin votul dat împotriva Cabinetului Cîțu. În același timp, el lasă o portiță deschisă și spune că „toate variantele sunt pe masă”.

Dan Vîlceanu a spus, marți seara, la Digi24, că Florin Cîțu va rămâne propunerea de premier a liberalilor. Și prim-vicepreşedintele PNL, Lucian Bode, susține că liberalii sunt determinaţi să meargă la consultările de la Palatul Cotroceni cu propunerea ca Florin Cîţu să fie din nou premier. Aceștia au timp să analizeze decizia până săptămâna viitoare.

„Astăzi am avut parte de un episod de-a dreptul halucinant. Am avut trei partide care au votat o moțiune de cenzură. Fără să știe, în secunda următoare trecerii moțiunii de cenzură, ce au de făcut.

Dacă ai o minimă responsabilitate, trebuie să știi că vei avea o majoritate care va putea vota un guvern. Altfel, nu ai făcut decât să arunci România într-o criză politică, pe lângă problemele create de creșterea facturilor la energie.

Avem o majoritate formată din USR, AUR și PSD care în mod normal ar fi trebuit să ne spună ce urmează”, a declarat ministrul demisionar al Finanțelor.

Vîlceanu: E puțin probabil ca în PNL să discutăm despre un guvern cu USR PLUS

Dan Vîlceanu își dorește ca portofoliile din Guvern deținute anterior de USR PLUS să nu fie ocupate de secretari de stat. Pe acele posturi sunt miniștri interimari, ale căror mandate expiră în doar 18 zile.

PNL va veni cu o propunere de premier. Am înțeles că și USR PLUS are una. Avem deja o decizie a Biroului Executiv în care am statuat foarte clar faptul că, dacă USR votează împotriva guvernului liberal, își limitează posibilitatea de a mai forma împreună un guvern în viitor.

Nu poți să dai jos propriul govern, din care ai făcut parte. Și după aceea să vii să stai de vorbă cu viitorii parteneri, pe care i-ai dezamăgit cu câteva zile înainte și ai demis guvernul din care împreună am făcut parte.

E foarte puțin probabil ca în PNL să mai putem discuta despre un guvern cu USR PLUS, deși toate variantele sunt pe masă”, a mai declarat secretarul general al PNL.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că va convoca partidele la consultări săptămâna viitoare, pentru a le da timp să găsească o soluție la criza politică.