Fluviul Oder: Misterul morții a mii de pești persistă, deoarece nu s-au găsit substanțe toxice

Publicat: 16 aug. 2022, 20:30, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
Fluviul Oder: Misterul morții a mii de pești persistă, deoarece nu s-au găsit substanțe toxice

La începutul acestei săptămâni, autoritățile poloneze au anunțat că nu au descoperit nicio substanță chimică în apele fluviului Oder, unde mii de pești au fost găsiți morți din 26 iulie, transmite cotidianul britanic The Guardian.

Așa că misterul se adâncește în jurul catastrofei ecologice de pe fluviul Oder, dintre Polonia și Germania, transmite BFMTV.

Ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, afirma că moartea acestor pești nu poate fi atribuită prezenței metalelor grele din apă. Pe de altă parte, primele analize publicate săptămâna trecută de oficialii germani indicau o mare cantitate de mercur descoperită în apele fluviului.

Cercetătorii polonezi au detectat în apă doar o cantitate semnificativă de sare. Salinitatea ridicată ar putea genera o poliferare a cianobacteriei, potrivit hidrologului Sebastian Szklarek, citat de media poloneză anglophonă Notes from Poland.

Eșantioanele prelevate din apele fluviului la 28 iulie indicau prezența substanței mesitilen, solvent folosit în industrie. Deocamdată nu există explicații categorice, dar se pare că moartea peștilor este legată de o formă de poluare. Primele dovezi atunci când au fost descoperiți peștii morți sunt culoarea închisă și mirosul de clor și canalizare ale apei. Incidentul a generat o serie de tensiuni între Germania și Polonia. Autoritățile germane regretă că au fost informate abia la două săptămâni după descoperirea primilor pești. În Polonia, șeful companiei pentru tratarea apelor și cel al inspectoratului pentru protecția mediului au fos demiși.

Mai mulți observatori au calificat situația drept ”catastrofă” ecologică, ce ar putea să aibă impact asupra restului faunei cum ar fi păsări sau vidre. Consecințele s-ar putea resemți mai mulți ani.

Polonia a mobilizat 2.000 de polițiști și 300 de soldați pentru îndepărtarea peștilor morți. De asemenea, forțe din ambele țări folosesc baraje plutitoare pentru a opri peșii morți să ajungă către estuarul fluviului.