FMI la București, într-o vizită ”cu caracter obișnuit” pentru pachetul fiscal și deficitul bugetar

Publicat: 29 ian. 2024, 09:48, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
FMI la București, într-o vizită ”cu caracter obișnuit” pentru pachetul fiscal și deficitul bugetar
foto: Radio România Actualități

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) este așteptată azi la București pentru a analiza ”recentele evoluţii economice şi financiare şi va realiza o actualizare a perspectivelor macroeconomice”.

”O misiune FMI, condusă de Jan Kees Martijn, va vizita Bucureştiul, din 29 ianuarie până la 1 februarie 2024, pentru o vizită cu caracter obişnuit. Echipa Fondului va analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi va realiza o actualizare a perspectivelor macroeconomice”, se arată în anunţul FMI semnat de Geoff Gottlieb, reprezentant regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, transmite Agerpres.

Pachetul fiscal adoptat va duce la un deficit bugetar de 5% din PIB în 2024, însă va fi nevoie de noi ajustări pentru că, aşa cum s-a convenit cu Comisia Europeană, deficitul trebuie să scadă sub 3% din PIB, arată experții FMI.

Ei au menţionat că noul pachet fiscal lărgeşte baza de impozitare şi îmbunătăţeşte veniturile prin eliminarea scutirilor pentru angajaţii din agricultură, construcţii, procesarea alimentelor şi IT, precum şi limitarea numărului de bunuri care beneficiază de o cotă redusă de TVA. De asemenea, susţin că majorarea taxei pe microîntreprinderi va duce la majorarea veniturilor din taxe, însă consideră că pragul pentru înregistrarea ca microîntreprindere ar trebui redus şi mai mult.

FMI consideră că taxa pe cifra de afaceri impusă băncilor şi marilor companii pune o povară incorectă asupra companiilor cu marje reduse şi ar putea reduce intermedierea financiară.

Potrivit sursei citate, pe termen mediu economia românească va ajunge la potenţialul de creştere de 3 – 3,25%, pe măsură ce consumul şi investiţiile susţinute de fondurile din PNRR rămân puternice. Rata inflaţiei va scădea de la 7% la 4% la finalul anului 2024, însă rămâne peste ţinta Băncii Naţionale a României, au mai subliniat reprezentanţii instituţiei financiare internaţionale. 

Noua lege a pensiilor

Profesorul Mircea Coșea reamintește avertismentul FMI lansa,t încă de anul trecut, legat de noua lege a pensiilor.

”Sigur că FMI va discuta Legea pensiilor într-o manieră foarte clară, așa cum a făcut-o în declarația de acum un an și jumătate când, împreună cu Fondul Monetar și Banca Mondială, am avut o definiție foarte clară a sistemului de pensii în România: nu e sustenabil, ni s-a spus. Nu e sustenabil. Trebuie făcut ceva începând cu pensiile speciale și terminând cu anumite reglementări aduse de funcționari, care nu s-au făcut”, a subliniat profesorul Mircea Coșea.