Folosirea abuzivă a unui antidiabetic pentru slăbit, în vizorul autorităților sanitare

Publicat: 04 mart. 2023, 23:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
<strong>Folosirea abuzivă a unui antidiabetic pentru slăbit, în vizorul autorităților sanitare</strong>
Ozempic

Medicamentul Ozempic, un antidiabetic devenit vedetă pe rețelele sociale din cauza proprietăților sale de reducere a greutății corporale, face obiectul unei supravegheri speciale în Franța, au anunțat într-un comunicat comun Agenția pentru asigurări de sănătate și Agenția pentru siguranța medicamentului, transmite AFP.  

Ozempic este produs de laboratorul Novo Nordisk și se eliberează pe bază de rețetă medicală în tratamentul diabetului de tip 2 insuficient controlat.

Rapoartele din teren indică o utilizare abuzivă de către persoane non diabetice pentru a slăbi, precizează cele două agenții, care subliniază că folosirea acestui medicament trebuie rezervată strict persoanelor suferinde de diabet.

Cele două agenții doresc să întărească monitorizarea prin urmărirea datelor privind comercializarea și rambursarea din sistemul național de date privind sănătatea (SNDS) etc.

Potrivit datelor ANSM, între octombrie 2021 și octombrie 2022, aproximativ 600.000 de pacienți au primit un medicament din clasa analogi GLP-1, din care 215.000 de pacienți, Ozempic. Printre aceștia din urmă, ”2.185 beneficiari de Ozempic pot fi considrați ca fiind non diabetici, potrivit estimărilor asigurărilor de sănătate, estimând abuzul la aparoximativ 1%.

ANSM și laboratorul care produce acest medicament au constatat probleme în privința aprovizionării din cauza exploziei cererii la nivel mondial.

Întrebat de AFP în luna februarie, laboratorul Novo Nordisk a admis că actuala sa capacitate de aprovizionare ”nu răspunde întotdeauna acestei cereri excedentare” și  a declarat că ”regretă  disponibilitatea intermitentă și epuizările periodice de stoc”.

Ozempic poate provoca ”efecte nedorite potențial grave, ca: tulburări gastrointestinale, pancreatite sau hipoglicemie”, avertizează autoritățile sanitare.

Pentru profesorul Jean-Luc Faillie, specialist în farmacovigilența medicamentului, riscurile semaglutidei sunt ”controlate” având în vedere beneficiile în cazul diabetului, ”dar sunt incertitudini pe termen lung, în special în cazul pacienților obezi”.

”Dacă este folosit pentru a slăbi câteva kilograme, aici beneficiul terapeutic este zero, este doar pentru estetică și atunci riscurile sunt prezente permanent”, mai avertizează acesta.

Și în România este fenomenul ”Ozempic”, din cauza creșterii numărului persoanelor suferinde de obezitate. Farmaciștii au observat că multe persoane cer medicamentul fără să aibă rețetă medicală, fără investigații medicale prealabile, ignorând că și acesta, ca de altfel orice medicament, are efecte nedorite.

Cei care nu reușesc să înduplece un medic să le prescrie medicamentul, ”se descurcă” pe piața neagră.