Fondul Monetar Internațional avertizează: Războiul din Ucraina va genera o criză economică mondială. Categoriile afectate

Publicat: 06 mart. 2022, 13:30, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Fondul Monetar Internațional avertizează: Războiul din Ucraina va genera o criză economică mondială. Categoriile afectate

Sancțiunile impuse Rusiei și problemele generate economiei Ucrainei de conflictul actual vor genera o criză economică la nivel mondial, avertizează reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI).

Comitetul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) s-a reunit pentru a discuta despre impactul economic al războiului din Ucraina și posibila asistență financiară rapidă pentru țările afectate.

Deși situația rămâne extrem de schimbătoare și perspectivele sunt supuse unei incertitudini crescute, consecințele economice sunt deja foarte grave. Prețurile la energie și la mărfuri, inclusiv grâul și alte cereale, au crescut, adăugându-se la presiunile inflaționiste cauzate de întreruperile lanțului de aprovizionare și de revenirea din cauza pandemiei de Covid-19. Șocurile prețurilor vor avea un impact la nivel mondial, în special asupra gospodăriilor sărace pentru care alimentele și combustibilul reprezintă o proporție mai mare a cheltuielilor. Cu cât conflictul va escalada, cu atât prejudiciul economic va fi mai devastator. Sancțiunile împotriva Rusiei vor avea, de asemenea, un impact substanțial asupra economiei globale și a piețelor financiare, cu efecte semnificative asupra altor țări”, a transmis sâmbătă FMI, printr-un comunicat de presă.

Autoritățile monetare consideră că vor trebui să monitorizeze cu atenție impactul creșterii prețurilor internaționale. Politica fiscală va trebui să sprijine cele mai vulnerabile gospodării, pentru a ajuta la compensarea creșterii costurilor vieții.

În Ucraina, pe lângă bilanțul uman, pagubele economice sunt deja substanțiale. Porturile maritime și aeroporturile sunt închise și au fost avariate, iar multe drumuri și poduri au fost avariate sau distruse. Deși este foarte dificil să se evalueze nevoile de finanțare tocmai în această etapă, este deja clar că Ucraina se va confrunta cu costuri semnificative de redresare și reconstrucție.

Ucraina a cerut deja o finanțare de urgență de 1,4 miliarde de dolari în cadrul Instrumentului de finanțare rapidă al FMI. Solicitarea ar putea fi examinată  în cursul săptămânii viitoare.

Sancțiunile anunțate împotriva Băncii Centrale a Federației Ruse îi vor restricționa sever accesul la rezervele internaționale, pentru a-și susține moneda și sistemul financiar. Sancțiunile internaționale asupra sistemului bancar al Rusiei și excluderea unui număr de bănci din SWIFT au perturbat semnificativ capacitatea Rusiei de a primi plăți pentru exporturi, de a plăti importurile și de a se angaja în tranzacții financiare transfrontaliere.

Țările care au legături economice foarte strânse cu Ucraina și Rusia sunt expuse unui risc deosebit de întreruperi în aprovizionare și sunt cele mai afectate de fluxurile tot mai mari de refugiați. Moldova a solicitat extinderea și refacerea programului său existent susținut de FMI pentru a ajuta la acoperirea costurilor crizei actuale, iar personalul FMI discută activ opțiuni cu autoritățile moldovenești.