Forțele ruse își continuă ofensiva în regiunea Donețk, dar înaintează cu greu, potrivit Kievului

În ultimele ore, armata rusă şi-a continuat ofensiva în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, după ce a cucerit regiunea vecină Lugansk, chiar dacă – potrivit Kievului – în unele locuri suferă pierderi şi este forţată să se retragă, relatează miercuri EFE.

Cele mai crâncene lupte se dau în direcţia Sloviansk, oraş supus unor bombardamente intense în ultimele zile, şi Kramatorsk, unde – potrivit armatei ucrainene – trupele sale au reuşit să avanseze, cauzând ‘pierderi importante’ inamicului.

Acestea sunt ultimele date furnizate miercuri de Statul Major al Forţelor armate ucrainene pe pagina sa de Facebook, dar care nu pot fi verificate dintr-o sursă independentă.

Trupele ruse încearcă să-şi îmbunătăţească poziţiile tactice pe frontul din Sloviansk şi au bombardat zone de lângă Krasnopolie şi Bohorodicine cu mortiere, artilerie şi rachete, potrivit acestui raport, care susţine că unele teritorii au fost minate.

Pe frontul din Kramatorsk, forţele ruse au bombardat infrastructuri civile în zone din jurul localităţilor Siversk şi Hrihorovka.

Cu toate acestea, trupele ucrainene au provocat pierderi semnificative ruşilor în timpul încercării lor de a avansa în direcţia Verhniokamianske, Bilohorivka şi Hrihorivka, forţând ocupantul să se replieze, potrivit aceluiaşi raport militar.

În schimb, în regiunea Harkov, în nord-estul ţării şi a cărei capitală cu acelaşi nume este al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, ruşii desfăşoară operaţiuni pe acest front cu elicoptere, tancuri, mortiere şi artilerie, precum şi cu rachete asupra unor sectoare din jurul localităţilor Sosnovka, Saltine, Malaia Danilovka, Cerkaski Tîşki, Vesele, Kutuzovka, Mospanovo, Husarivka, Cepoli şi Nova.

Totodată, patru nave ruseşti echipate cu rachete de înaltă precizie rămân ‘în aşteptare’ în apele Mării Negre, potrivit Statului Major ucrainean.

Moscova şi-a concentrat strategia în ultimele săptămâni pe preluarea controlului asupra întregului bazin carbonifer Donbas, alcătuit din regiunile Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei, cu care Rusia are graniţă comună.

La rândul său, Rusia a declarat miercuri că forţele sale au distrus două lansatoare de rachete multiple HIMARS şi două depozite de muniţii pentru aceste arme în regiunea Doneţk, conform EFE.

‘În localitatea Malotaranovka din Republica Populară Doneţk, rachete de înaltă precizie lansate pe cale aeriană au distrus două lansatoare de rachete multiple HIMARS fabricate în SUA şi două depozite de muniţie pentru ele’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. în cursul unei conferinţe de presă.

Malotaranovka este situată la sud de Kramatorsk, bastion militar al Kievului în regiunea Doneţk.

Aceste informaţii nu au putut fi verificate de EFE din surse independente. Kievul deocamdată nu a făcut niciun comentariu.

Totodată, Konaşenkov a mai raportat că la est de oraşul Soledar, tot în Doneţk, Forţele aerospaţiale ruse au distrus un depozit de rachete şi arme de artilerie al brigăzii 57 mecanizate, unde ar fi fost depozitate 1.500 de obuze de diverse calibre şi peste o sută de sisteme de rachete antitanc de fabricaţie străină.

Referitor la veridicitatea rapoartelor făcute zilnic de către generalul Igor Konaşenkov, jurnaliştii de investigaţie ruşi de la publicaţia Proiekt au sesizat, după ce au analizat ansamblul comunicărilor acestuia de la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina la 24 februarie, că armata rusă ‘a preluat controlul’ asupra aceloraşi localităţi de cel puţin trei ori – şi, se pare, că a distrus mai multe echipamente decât avea în realitate Ucraina, potrivit Meduza.io, o publicaţie independentă rusă.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Președintele Consiliului Județean Buzău vânează un loc de deputat, după ce...

Anunțul lui Petre Emanoil Neagu că va candida ca deputat survine după ce, în şedinţa de ieri a Consiliului Politic Naţional al PSD, a...
Romania intra pe data de 31 martie in Spatiul Schengen pe cale aeriana si maritima

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe...

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, iar situația se va schimba pentru românii care călătoresc...