Fosta campioană mondială la atletism Liliana Năstase și-a donat trofeele Facultății de Sport Galați

Publicat: 27 nov. 2022, 07:31, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Fosta campioană mondială la atletism Liliana Năstase și-a donat trofeele Facultății de Sport Galați
Liliana Năstase

O fostă campioană mondială de atletism a donat facultății pe care a absolvit-o o parte din trofeele obținute la competițiile naționale și internaționale, prin gestul său dorind să îi motiveze pe actualii studenți ai facultății în obținerea unor performanțe cât mai bune în sporturile pe care le practică.

La începutul anilor 90, atleta Liliana Năstase, a obținut mai multe performanțe importante în competițiile internaționale de heptatlon și de 100 de metri garduri, cele mai importante dintre acestea fiind „Medalia de Argint” la Campionatul Mondial de Atletism din 1991, „Medalia de Aur” la Campionatul European de Atletism în sală din 1992 și „Medalia de Aur” de la Campionatele Mondiale de Atletism în sală din 1993.

Fosta campioană mondială și-a donat o parte din trofeele obținute Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, ale cărei cursuri le-a absolvit în 1983. Ea este profesoară de sport și a luat decizia ca trofeele câștigate de ea la câteva competiții să fie într-o vitrină de la facultate, pentru a-i motiva pe studenți în obținerea performanțelor în sporturile pe care le practică.

Liliana Năstase i-a îndemnat pe toți părinții să își îndrume copiii să facă sport: „Am fost, sunt și voi fi o susținătoare a sportului. Vă îndemn să vă duceți copiii să facă sport. Cel puțin 2-3 ore, cât sunt la antrenamente sau competiții, știți sigur că nu fumează sau nu beau alcool”.

Profesorul Gabriel Talaghir, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport din Galați, i-a oferit fostei campioane o plachetă, prin care i-a mulțumit pentru gestul său.

„Studenții noștri vor putea să admire aceste medalii și de ce nu, să-i motiveze să facă și ei performanță în sport, dar și după ce devin antrenori”, a spus profesorul Gabriel Talaghir.

Pe lângă performanțele la campionatele mondiale și europene, în portofoliul Lilianei Năstase se află și două participări la Jocurile Olimpice din 1992 și 1996.

După retragerea sa din activitate, ea a devenit antrenoare și a pregătit-o pe multipla campioană Ionela Țârlea.

În 2004 Liliana Năstase a fost decorată cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a.