Foste închisori comuniste, în Patrimoniul Mondial UNESCO

Publicat: 23 feb. 2024, 22:45, de Autor: Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Foste închisori comuniste, în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministerul Culturii intenționează să înscrie mai multe foste închisori comuniste în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acestea vor fi astfel protejate și puse în valoare pentru a fi repere istorice și culturale.

Anunțul cu privire la fostele închisori comuniste și UNESCO a venit din partea ministrului Culturii, Raluca Turcan.

„Fostele închisori comuniste: Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat și Făgăraş, reprezentative pentru fenomenul opresiunii comuniste, sunt locuri simbol, păstrătoare ale memoriei victimelor regimului totalitar”, se arată într-o postare a Ministrului Culturii.

Ministerul Culturii, prin Institutului Național al Patrimoniului și cu ajutorul partenerilor implicați, a pregătit documentația pentru dosarul de înscriere în Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.

Mai multe spații din preajma închisorilor sau chiar clădirile unde au suferit deținuții regimului comunist au devenit memoriale, muzee și locuri de rugăciune.

Ce este UNESCO

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite (ONU) care vizează promovarea păcii și securității mondiale prin cooperarea internațională în educație, științe și cultură. Are 193 de state membre și 11 membri asociați, precum și parteneri din sectorul neguvernamental, interguvernamental și privat. Cu sediul în Paris, Franța, UNESCO are 53 de birouri regionale și 199 de comisii naționale care îi facilitează mandatul global.

UNESCO a fost fondată în 1945 ca succesor al Comitetului internațional pentru cooperare intelectuală al Societății Națiunilor. Constituția sa stabilește obiectivele agenției, structura de guvernare și cadrul de funcționare.

Misiunea fondatoare a UNESCO, care a fost modelată de cel de-al doilea război mondial, este de a promova pacea, dezvoltarea durabilă și drepturile omului, facilitând colaborarea și dialogul între națiuni. Cele cinci domenii majore vizate de program sunt educația, științele naturale, științele sociale / umane, cultura și comunicarea/informarea.