Fostul deputat Nicolae Bacalbașa a demisionat din PSD și își reia cariera politică într-un partid „de ascensor”

Publicat: 04 apr. 2024, 20:59, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Fostul deputat Nicolae Bacalbașa a demisionat din PSD și își reia cariera politică într-un partid „de ascensor”

Revine în viața politică fostul deputat PSD Nicolae Bacalbașa, care acum este în echipa Partidului Conservator Democrat, înființat în 2021 de fostul senator, deputat și primar al Galațiului, Eugen Durbacă, un campion al traseismului politic, care, după ce a trecut prin 13 partide înființate de alții, și-a făcut propriul partid.

Fostul deputat PSD Nicolae Bacalbașa și-a încheiat primul mandat parlamentar în decembrie 2020, dar cum nu a mai figurat pe listele candidaților PSD Galați pentru Camera Deputaților sau Senat, se părea că s-a retras la pensie. Mai poate fi văzut plimbându-și câinele prin cartierul Țiglina 1.

Dar și la vârsta de 80 de ani, pe care a împlinit-o pe 29 martie, Nicolae Bacalbașa este convins că încă mai are un cuvânt de spus în politică și după ce a demisionat din PSD s-a alăturat echipei Partidului Conservator Democrat, partid înființat de Eugen Durbacă (79 de ani), fost primar al Galațiului, fost președinte al CJ Galați, fost senator și fost deputat.

Imaginea lui Nicolae Bacalbașa apare pe corturile de strângere a semnăturilor pentru participarea Partidului Conservator Democrat la alegerile de pe data de 9 iunie.

Deputatul Bacalbașa, celebru grație „știrilor de la ora 5”, a fost suspendat din PSD pentru „gesturi obscene și vocabular suburban”

Nicolae Bacalbașa, fost șef al Secției de Terapie Intensivă și purtător de cuvânt al Spitalului Județean din Galați a devenit celebru prin limbajul „colorat” pe care îl folosea în declarațiile sale la „știrile de la ora 5”.

În 2012, această notorietate i-a convins pe liderul PSD Galați, Dan Nica și pe liderul PNL Galați, Victor Paul Dobre, să îl susțină pe Bacalbașa pentru mandatul de președinte al Consiliului Județean (CJ) Galați, mandat pe care l-a și obținut pe lista USL, dar ca membru PSD.

În 2016, Bacalbașa a devenit deputat PSD de Galați și și-a continuat limbajul „colorat” de la tribuna Camerei Deputaților, generând mai multe scandaluri.

În mai 2017, Bacalbașa a spus despre o colegă parlamentar, căreia nu i-a rostit numele, că face fractură „dacă mai dă cu labele”, afirmația sa fiind urmată de gesturi obscene.

În urma scandalului iscat, Comitetul Executiv Naţional al PSD a hotărât  suspendarea din partid a lui Nicolae Bacalbașa pentru o perioadă de 6 luni, suspendarea fiind motivată „pentru gesturi obscene și vocabular suburban”.

După ce a trecut prin 13 partide „ale altora”, fostul senator și deputat Eugen Durbacă și-a făcut propriul partid (de ascensor)

Partidul Conservator Democrat a fost înființat în 2021 de Eugen Durbacă, fost primar al Galațiului, fost președinte al CJ Galați, fost senator și fost deputat. Eugen Durbacă este campion național la traseism politic. După ce a trecut prin 13 partide înființate de alți politicieni, și-a înființat propriul partid. E mai bine să ai lucrul tău!

Partidul Conservator Democrat a fost înființat prin sentinţa civilă nr.13/P/2021 pronunţată în dosarul nr.1492/3/2021 de Tribunalul Bucureşti – Secţia a V-a Civilă, în şedinţa publică de pe data de 26.03.2021. În acte, sediul noului partid este în Galați, pe Bulevardul Coșbuc nr 116, unde a funcționat televiziunea locală a familiei Durbacă, dar de fapt sediul este pe strada Brăilei, unde de-a lungul anilor au fost sediile organizațiilor din Galați ale PC, PUR, ALDE, Pro România și PPUSL.

Durbacă și-a început activitatea politică în anii 70, când a fost numit în funcția de director al Întreprinderii de Utilaje Grele de pe platforma siderurgică de la Galați și devenea și membru supleant al CC al PCR.

La primele alegeri locale, din februarie 1992, a candidat la Primăria Galați din partea „Alianței Socialiste” din Uniunea Stângii Democratice, o coaliție locală a foștilor activiști PCR și a câștigat alegerile, obținând primul mandat de primar. Faptul că gălățenii au votat un fost activist PCR a adus Galațiului eticheta de „Orașul Roșu”. Ulterior, Durbacă a trecut la PDAR, PSM, PDSR…

Lista completă a partidelor prin care a trecut Eugen Durbacă este următoarea: 1. PCR; 2. Uniunea Stângii Democratice; 3. Partidul Socialist al Muncii; 4. Partidul Democrat Agrar din România; 5. Partidul Democrat de Centru; 6. PDSR (actualul PSD); 7. Alianța pentru România; 8. PD (datorită prieteniei cu Băsescu – n red); 9. Partidul Umanist Român; 10. Partidul Conservator; 11. ALDE; 12. Pro România; 13. Partidul Puterii Umaniste Social Liberal; 14. Partidul Conservator Democrat.

Despre noul partid al lui Eugen Durbacă se poate spune că este un „partid de ascensor”, format în cea mai mare parte din pensionari. După ce la ultimele alegeri locale organizația condusă de Durbacă a obținut un procent slab, de sub 2%, mulți membri au plecat în masă la PSD. Cei care nu au plecat la PSD Galați, s-au înscris în noul partid și acum distribuie pliantele PDC la căsuțele poștale.