Fostul deputat PSD Cristian Rizea nu va primi azil politic în Republica Moldova

Magistrații moldoveni au respins cererea de acordare de azil politic în cazul fostului deputat PSD Cristian Rizea. În 2019, Rizea a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție și a fugit din România.

Site-ul de peste Prut deschide.md precizează că, odată cu decizia Curții de Apel Chișinău, fostul deputat a rămas și fără cetățenia Republicii Moldova, retresă de fostul președinte Igor Dodon. Procurorii din Republica Moldova au stabilit că fostul demnitar a obținut illegal cetățenia țării vecine. Anul trecut, Rizea a fost arestat și ulterior eliberat peste Prut.

Pe 18 martie 2019, Tribunalul Bucuresti a decis ca fostul parlamentar Cristian Rizea să fie condamnat la patru ani şi opt luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influenta si spălare de bani. Pe 3 noiembrie 2020, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a anulat cetățenia moldovenească lui Rizea. În aceeași zi, Poliția a anunțat că acesta a fost reținut și audiat.Alte Articole. În următoarea zi, Ministerul Justiției al României anunța că a trimis o cerere autorităților din Republica Moldova având ca obiect extrădarea fostului deputat Cristian Rizea. Pe 6 noiembrie, Judecătoria Chișinău a emis mandat de arest pe numele fostului deputat PSD Cristian Rizea. Pe 9 decembrie, procurorii au stabilit că fostul parlamentar Cristian Rizea a obținut ilegal cetățenia Republicii Moldova. Pe 11 decembrie, mandatul de arest pe numele lui Rizea a fost prelungit cu 30 zile.

Pe site-ul Poliţiei Române figurează la categoria persoanelor urmărite

Pe 31 martie 2021, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare în judecată dosarul de învinuire a fostului deputat român Cristian Rizea, care a primit cetățenia Republicii Moldova prin procedura de recunoaștere a cetățeniei, în anul 2017, notează sursa citată. Cristian Rizea poate fi extrădat din Republica Moldova. A fost condamnat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani

Pe site-ul Poliţiei Române, Cristian Rizea figurează la categoria persoanelor urmărite. Fostul deputat a fost dat în urmărire ca urmare a unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

2 COMENTARII

  1. Cum știm cu toții Justiția noastră română este una foarte puternică, performantă, amabilă, punctuală, s.a.m.d. pentru a îl salva pe acest derbedeu, erou național este nevoie de un minim efort.
    Justiția îi va lua această povară de pe a lui umeri pentru a avea o viată prosperă și cât mai ușoară. Să ne trăiască Cristian Rizea eroul principal al partidului de guvernământ PSD

  2. „Lupta împotriva corupției este un proces foarte important pe care ne angajăm să-l finalizam; strategia ţării trebuie să se concentreze însă pe educaţie”. La un an de la învestirea Maiei Sandu în funcția de președinte..
    Dacă judecătorii Curții Constituționale câștigă aproximativ 3.000 de euro pe lună, cât să câștige președintele statului, ca să nu fie corupt?

    „Consider că membrii Curții Constituționale ar trebui să primească un salariu în concordanță cu atribuțiile care le sunt atribuite. Putem compara salariile membrilor Curții Constituționale cu salariile medii pe economie, apoi comparăm acest raport cu țările din regiune. Ar trebui să avem salarii bune, dar nu sunt suficiente pentru a garanta că nu există corupție. Ar trebui să existe și sancțiuni. În urmă cu zece ani, când s-au majorat salariile judecătorilor, nu a dus la o reducere a corupției în rândul procurorilor și judecătorilor pentru că nu erau prevăzute sancțiuni pentru creșterile salariale. Prin urmare, ambele elemente trebuie asigurate. În acest caz concret, cererea de majorare a salariului a venit de la angajați ai Curții Constituționale, care primesc un salariu net de la 7.000 la 8.000 de lei. Este un salariu prea mic pentru a aduce avocați foarte buni la Curtea Constituțională, pentru a pregăti bine deciziile. Trebuie să recunoaștem că este o problemă; totuși, soluția a fost prea grăbită. Nu trebuie să fim populiști. Avem cetățeni cu venituri mici, important este, totuși, să nu trecem la cealaltă extremă. Salariile ar trebui crescute și le vom putea crește atunci când începem dezvoltarea economică care va genera aceste venituri la buget. Toată lumea așteaptă aceste creșteri. Mulți oameni merită aceste creșteri. Este important să spunem că trebuie să oferim salarii mai bune celor care lucrează. Trebuie să existe suficientă flexibilitate în cadrul legal pentru cei care stau în birouri și așteaptă să treacă ziua de muncă, astfel încât astfel de oameni să nu se mai regăsească în instituțiile statului. Salari bune numai pentru cei care muncesc”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...