Fostul director al OMS nu crede într-un VACCIN care să funcționeze rapid

Anthony Costello, fost director al Organizației Mondiale a Sănătății, medic pediatru și expert internațional în sănătatea copilului, spune că un vaccin parțial eficient în cazul pandemiei poate fi dezvoltat în mai puțin de doi ani. Dar nu crede în varianta producerii unuia care să funcționeze la potențial maxim într-un timp atât de scurt.

Costello a vorbit despre gestionarea crizei de coronavirus în Marea Britanie, dar și pe plan mondial, într-un interviu acordat The Guardian. Legat de redeschiderea barurilor începând cu data de 4 iulie, Costello spune că este o decizie nu doar periculoasă, dar și reprezentativă pentru viziunea autorităților de la Londra. „Este foarte ciudat că deschidem barurile înaintea școlilor. Spune ceva despre prioritățile noastre.”. El avertizează că riscul de transmitere a virusului în spațiile închise este de 19 ori mai mare decât în aer liber, citând un studiu al experților japonezi.

„Îngrijorarea este că oamenii, sub influența alcoolului, vor renunța la inhibiții și nu vor mai respecta distanța fizică”, a completat el. Costello este de părere că, în unele zone, izolarea a intrat în vigoare prea târziu și îi ironizează pe cei care au considerat că soluția ar putea fi imunitatea de turmă. „Aproape tot ce au spus este greșit. Poți numi un virus pe care să-l lași să circule pentru a dobândi imunitate de turmă? Acest tip de imunitate de dobândește doar prin vaccin”.

Protecție de scurtă durată

Nu în ultimul rând, expertul mai spune că un vaccin parțial eficient poate fi dezvoltat în mai puțin de doi ani, dar nu crede în varianta producerii unuia care să funcționeze la potențial maxim într-un timp atât de scurt. Costello crede că nu putem eradica noul coronavirus decât atunci când specialiștii vor descoperi un vaccin cu eficiență crescută, ceea ce ar putea dura câțiva ani buni, în ciuda eforturilor la scară mondială. „Până în prezent, nu a fost dezvoltat un vaccin pentru vreun coronavirus. Mai mult, în cazul SARS-Cov-2, se pare că nu există doar o reacție de imunizare temporară a organismului. Asta înseamnă că un potențial vaccin va oferi protecție de scurtă durată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...