Fostul ministru Chesnoiu: Fermierii nu-și mai acoperă costurile, din cauza tranzitului cerealelor ucrainene

Publicat: 02 iul. 2023, 07:30, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Fostul ministru Chesnoiu: Fermierii nu-și mai acoperă costurile, din cauza tranzitului cerealelor ucrainene

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, revenit recent la șefia Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, recunoaște că de ce se temea în urmă cu un an, n-am scăpat: cerealele din Ucraina au ajuns la procesare, când ar fi trebuit doar să tranziteze România.

Iar de aici, au început să vină și problemele fermierilor români, ajunși, acum, în situația să nu mai reușească să-și acopere costurile de producție.

Anul trecut, când Consiliul Uniunii Europene a eliminat timp de un an taxele de import pentru toate produsele importate din Ucraina, Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii la acea dată, era convins că fermierii români nu vor fi afectați de decizie, deoarece România nu a fost o piață de desfacere pentru produse alimentare importate din Ucraina. Între timp, însă, toate prognozele autorităților au fost date peste cap.

“Am spus anul trecut că România nu are de ce să își facă griji sau că fermierii români n-ar trebui să-și facă griji că vor ajunge să fie sub prețul de producție la materiile prime cu o singură condiție: ca principalele materii prime din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din Europa și principalul furnizor de floarea soarelui, toate aceste mărfuri doar să tranziteze România spre beneficiarii care cu adevărat au nevoie, pentru că noi suntem o țară producătoare de materii prime agricole la un nivel de performanță extraordinar, în schimb, singurul lucru care ne lipsește este procesarea materiilor prime în țară și adăugarea de valoare acestora. Era un risc pe care l-am ridicat la vremea respectivă și s-a dovedit cumva în timp că s-a adeverit și o spun cu franchețe: decidenții politici – poate naționali, poate europeni, poate internaționali sunt loviți brusc de un sentiment al ipocriziei”, a declarat Chesnoiu la o întâlnire cu oameni de afaceri din agribusiness.

El spune că ajutorul acordat de Ucraina României a fost foarte important, însă decidenții trebuie să fie atenți când se iau astfel de măsuri, pentru că pot crea dezechilibre în piață, care au ca efect dispariția unor jucători importanți din agricultură.

„Consider că România a fost un stat mai mult decât prieten cu Ucraina, ajutorul a fost unul extrem de important, dar cred că trebuie cu toții, fie că vorbim de sectorul public sau de cel privat, să fim foarte atenți la a nu crea dezechilibre în piața locală și cea europeană, pentru că ridicarea taxelor de tranzit pentru cerealele dn Ucraina decisă, anul trecut, fără mecanisme complementare suplinitorii pentru fermierii români, a născut un dezechilibru foarte mare care putea să genereze ieșirea din piață a unor actori importanți”, a mai spus Chesnoiu.

Din 2022 de la declanșarea războiului din Ucraina au apărut foarte multe crize, riscuri și vulnerabilități, dar și oportunități, a precizat Chesnoiu. Iar de acestea unii chiar au știut să profite, ce-i drept.

Adrian Chesnoiu a demisionat din funcția de ministru al Agriculturii  în iunie 2022, după ce DNA a cerut urmărirea sa penală. În decembrie 2022, fostul ministru a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unei persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității, fiind acuzat de trucarea unui concurs de angajare în minister.

Recent, însă, Chesnoiu a revenit în prim-plan, odată cu numirea la conducerea Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, după ce Florin Barbu a fost numit ministru al Agriculturii.