Fostul ministru Daniel Constantin îi răspunde lui Adrian Porumboiu, la acuzele de luare de mită

Publicat: 22 nov. 2022, 15:44, de Victor Scarlat, în News , ? cititori
Fostul ministru Daniel Constantin îi răspunde lui Adrian Porumboiu, la acuzele de luare de mită

Fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin îi răspunde omului de afaceri Adrian Porumboiu, la acuzele aduse recent. Porumboiu susține că fostul portar Dani Coman de la FC Vaslui i-ar fi cerut 200.000 de euro pentru Daniel Constantin, care era ministrul Agriculturii în perioada 2014-2015, când grupul Racova trecea prin momente dificile. La rândul său, Constantin neagă spusele lui Porumboiu și spune că-l va da în judecată.

Redacția Puterea a primit, marți, la redacție din partea lui Daniel Constantin, fostul ministru al Agriculturii, următorul “Drept la replica față de afirmațiile domnului  Porumboiu”, după articolele publicate în data de 19 și 22 noiembrie, având ca temă grupul Racova.

1. In toată cariera mea, nu m-am intersectat in niciun fel cu domnul Porumboiu în plan social, politic sau economic, în afara unei audiențe la care a participat aproape toată conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării rurale.

2. Una din societățile domniei sale a primit in anul 2015, perioada care coincide cu mandatul meu de ministru al Agriculturii penalități în valoare de aproximativ 7 mil. euro după cum urmează:
– pentru nereguli in campania 2012 – aprox 3,5 mil. lei reprezentând 20% din formele de sprijin primite;
– pentru nereguli în campania 2013 – aproximativ 9,1 mil. lei reprezentând 50% din formele de sprijin primite;
– pentru nereguli in campania 2014 – excludere de la plata a sumei de aproximativ 21 mil. lei, reprezentând 100% din formele de sprijin cuvenite;

3. Toate aceste constatări au pornit ca urmare a misiunii de Audit a Curții Europene de Conturi in Martie 2014, urmată de numeroase controale ale APIA, ANSVSA și Curtea de Conturi a României – Autoritatea de Audit, având in vedere ca societatea era printre principalii beneficiari de fonduri europene din agricultura.

4. Executarea acestor obligații a fost suspendată de instanță până la
judecarea pe fond, ceea ce nu a adus prejudicii materiale societății
aflate în dificultate și procedura de vânzare, după spusele domnului
Porumboiu.

5. Regulamentele europene și manualele naționale sunt foarte clare și nu prevăd un rol pentru ministrul Agriculturii în acțiunea de control.

6. Domnul Porumboiu a beneficiat, așa cum spuneam, la solicitarea dânsului de o audiență în Septembrie 2015 cu mare parte din conducerea ministerului și a APIA în care i s-au adus la cunoștință toate procedurile și neregulile constatate.

7. Acuzațiile domniei sale la persoana mea se întind deja pe o perioadă de aproape 8 ani și diferă in forma și fond.

8. Referitor la ultima acuzație, cum că as fi cerut avantaje materiale cu câțiva ani înaintea controlului, Menționez ca l-am invitat public pe domnul Porumboiu sa facă denunț la instituțiile statului cu responsabilități! Nu face acest lucru pentru ca probabil se teme de
răspunderea PENALĂ ca urmare a DENUNȚULUI CALOMNIOS.

9. Precizez ca am fost coleg cu dl. Dani Coman în clasele I-III și din copilărie până în prezent, în afară de câteva apeluri telefonice NU am avut o relație de prietenie susținută cu acesta (din păcate viața ne-a rezervat drumuri și cariere diferite).

10. Îl acționez in judecată pe domnul Porumboiu pentru acțiunea denigratoare susținută. Menționez ca aceasta reprezintă prima mea acțiune in instanța împotriva unei persoane”.