Fostul Papă Benedict recunoaște erorile în gestionarea cazurilor de abuz sexual comise de preoți din subordinea sa

Fostul Papă Benedict și-a cerut scuze și a recunoscut marţi că au avut loc erori în gestionarea cazurilor de abuz sexual în perioada când era Arhiepiscop de München.

Avocaţii săi au susţinut că Papa Benedict nu este direct vinovat, transmite Reuters.
Vaticanul a publicat o scrisoare a lui Benedict şi un addendum de trei pagini, în urma unui raport publicat luna trecută despre abuzurile în arhiepiscopie produse din 1945 până în 2019, care include presupusul eşec al cardinalului Joseph Ratzinger de a lua măsuri în patru cazuri, pe când era arhiepiscop de München între 1977 şi 1982.

„Am avut mari responsabilităţi în Biserica Catolică. Cu atât mai mare este durerea mea pentru abuzurile şi erorile care au avut loc în acele locuri diferite în timpul mandatului meu”, a scris el în scrisoare, primul său răspuns personal la raport.

Menţionând că a cerut iertare pentru Biserică în întâlnirile sale cu supravieţuitorii abuzului, Benedict, în vârstă de 94 de ani, a scris: ”Am ajuns să înţeleg că noi înşine suntem atraşi de această grea greşeală ori de câte ori o neglijăm sau nu reuşim să o confruntăm cu hotărârea şi responsabilitatea necesare, aşa cum s-a întâmplat prea des şi continuă să se întâmple… încă o dată nu pot decât să le exprim tuturor victimelor abuzurilor sexuale ruşinea mea profundă, durerea mea profundă şi cererea mea sinceră de iertare.”

O analiză separată a patru experţi juridici comandată de Benedict a contestat însă acuzaţiile specifice împotriva fostului papă, spunând că anchetatorii au caracterizat greşit acţiunile şi au ignorat faptele.

SNAP, un grup de victime, a spus că Benedict a irosit o oportunitate pentru ”o curăţare” care ar fi putut ajuta la vindecare.

”În ciuda dovezilor din partea autorităţilor seculare… fostul papă nu poate face lucrul simplu şi nu poate oferi asumarea răspunderii şi scuze complete”, a spus SNAP.

În timp ce respingerea făcută de avocaţii săi a fost clară, detaliată şi controversată, scrisoarea în germană de o pagină şi jumătate a lui Benedict a fost profund personală şi formulată în termeni religioşi, el reflectând asupra unei vieţi lungi care se apropie de sfârşit. Într-un fragment s-a întrebat deschis dacă el, aşa cum fac toţi catolicii într-o rugăciune cunoscută sub numele de Confiteor la Liturghie, ar trebui să ceară iertare pentru ceea ce au făcut şi pentru ce nu au reuşit să facă ”din vina mea, din vina mea cea mai grea” .

El a scris: ”Pentru mine este clar că cuvintele ”cel mai grav” nu se aplică în fiecare zi şi fiecărei persoane în acelaşi mod. Cu toate acestea, în fiecare zi, ele mă fac să mă întreb dacă şi astăzi ar trebui să vorbesc despre cea mai gravă greşeală.”

Benedict nu răspunde la propria întrebare, dar spune că este consolat că Dumnezeu iartă.

”Destul de curând, mă voi găsi în faţa judecătorului final al vieţii mele”, a scris el.

Papa Benedict al XVI-lea a anunțat pe 11 februarie 2013 că se va retrage în 28 februarie din funcția de suveran pontif, fiind, conform ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, primul papă din Evul Mediu până în prezent care a ales să renunțe la acest oficiu. Într-un discurs în limba latină, ținut în fața Consistoriului (întâlnirea formală a tuturor cardinalilor Bisericii Catolice) a declarat că în urma examinării conștiinței și-a dat seama că puterile sale nu mai sunt adecvate din cauza vârstei pentru îndeplinirea misiunii pontificale. Conclavul din 2013 a avut loc înainte de Paști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole