Fostul vicepreşedinte al ANAF Şerban Pop, retrimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat de luare de mită

Fostul vicepreşedinte al ANAF Şerban Pop a fost retrimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce ar pretins 5 milioane de euro unui om de afaceri pentru a aproba o soluţie fiscală individuală anticipată şi a urgenta restuirea de TVA către firma acestuia.

El ar fi primit, în conturile unor companii off shore pe care le controla prin interpuşi, 2,5 milioane de euro. El a fost trimis în judecată în urmă cu doi ani, dar judecătorii ICCJ au restituit dosarul procurorilor.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus retrimiterea în judecată a lui Şerban Pop, la data faptei vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru luare de mită.

„Precizăm că, în etapa premergătoare judecăţii (cameră preliminară), prin încheierea din data de 24 martie 2021, judecătorii din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), la contestaţia formulată de inculpatul Pop Şerban, au restituit cauza la procuror. Motivul restituirii a fost unul de ordin procedural, în legătură cu Ordonanţa din 17 septembrie 2019, prin care procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie infirmase în întregime o soluţie de clasare dispusă anterior”, a anunţat, luni, DNA.

Conform sursei citate, între timp, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis Decizia nr. 23/2020 din 14/09/2020 a Completului pentru Soluţionarea Recursului în Interesul Legii din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care clarifică noţiunea de procuror ierarhic superior.

În prezenta cauză, pe baza aceleiaşi Decizii, magistraţii ICCJ au mai dispus infirmarea în întregime a tuturor actelor subsecvente Ordonanţei din 2019, inclusiv a rechizitoriului.

„După restituire, procurorii anticorupţie au refăcut actele de urmărire penală după cum urmează: au infirmat soluţia de clasare conform Deciziei nr. 23/2020 din 14/09/2020 a Completului pentru Soluţionarea Recursului în Interesul Legii din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, au readministrat probatoriul şi au dispus retrimiterea în judecată a inculpatului Pop Şerban”, a precizat DNA.

În 4 decembrie 2019, fostul vicepreşedinte al ANAF Şerban Pop a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită după ce ar pretins 5 milioane de euro unui om de afaceri pentru a aproba o soluţie fiscală individuală anticipată şi a urgenta restuirea de TVA către firma acestuia. Din suma cerută, Pop ar fi primit, în tranşe, în conturile unor companii off shore pe care le controla prin interpuşi, 2,5 milioane de euro.

Atunci, DNA arăta că procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Şerban Pop, la data faptei vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru luare de mită.

În rechizitoriu, procurorii arătau că, în perioada 31 ianuarie – 23 decembrie 2008, Şerban Pop, vicepreşedinte ANAF, ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 de euro din care ar fi primit, în 4 tranşe, în conturile unor companii off shore pe care le controla prin interpuşi, suma de 2.500.000 euro.

„Banii ar fi fost primiţi de inculpat, în perioada 8 septembrie – 23 decembrie 2008, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei soluţii fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacţie încheiată între compania omului de afaceri şi o societate de stat şi a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA”, arăta DNA.

Conform sursei citate, după primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasaţi de firma omului de afaceri ar fi fost transferaţi într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de acelaşi om de afaceri. De acolo, 2.500.000 euro au fost transferaţi mai departe, în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar.

DNA arăta că, în vederea confiscării speciale a sumei reprezentând obiectul infracţiunii de luare de mită, s-a dispus sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deţinute de inculpat, precum şi poprirea asupra sumelor de bani prezente şi viitoare aflate în conturile deschise pe numele inculpatului, până la concurenţa sumei de 2.500.000 euro.

Atunci, dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti, cu solicitarea de menţinere a măsurilor asigurătorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...