Ei vor putea prelua numele de familie al mamei doar printr-o simplă cerere la primărie

Publicat: 20 dec. 2021, 07:30, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Ei vor putea prelua numele de familie al mamei doar printr-o simplă cerere la primărie

Francezii vor putea să preia numele de familie al mamei când devin adulți, a anunțat duminică ministrul Justiției, Eric Dupond-Moretti, potrivit Reuters.

Legea, anunțată de guvernul francez, le va permite tinerilor, odată ajunși la vârsta de 18 ani, să-și schimbe numele printr-o procedură simplă la primărie.

Cetățenii francezi vor avea libertatea de a păstra numele de familie al tatălui, sau să preia numele de familie al mamei, sau să și le treacă pe amândouă în actul de identitate, în ce ordine vor ei.

Și în prezent francezii își pot schimba numele de familie, numai că procedura este lungă și anevoioasă, fiind nevoie de un motiv întemeiat pentru un o astfel de procedură.

Nimeni nu trebuie obligat să-și dezvăluie în fața statului motivele intime pentru care vrea să-și schimbe numele”, a arătat ministrul Dupond-Moretti într-o postare pe Twitter.

Proiectul de lege va ajunge la vot în săptămânile următoare.

Va fi o lege care favorizează egalitatea între părinți și libertatea pentru toți cetășenii francezi”, a afirmat ministrul francez al Justiției.

Legea va fi o soluție și pentru cei care vor să-și schimbe numele de familie după un eveniment traumatic, cum ar fi incestul sau violența din partea tatălui împotriva mamei copilului, a mai precizat Dupond-Moretti.