Administratorul Fondului Proprietatea (Frank Templeton) vrea să-şi majoreze comisionul de administrare de 4,4 ori

Publicat: 26 feb. 2024, 13:50, de Ovidiu Zară, în ECONOMIE , ? cititori
Administratorul Fondului Proprietatea (Frank Templeton) vrea să-şi majoreze comisionul de administrare  de 4,4 ori

Administratorul Fondului Proprietatea, compania Franklin Templeton, a propus pentru Adunarea Generală a Acționarilor de luna viitoare modificarea contractului de administrare, în sensul majorării ratei de remunerare de bază de 4,4 ori, de la 0,45% la 2% din capitalizarea Fondului.

Motivul invocate de Frank Templeton îl constituie diminuarea activelor, ceea ce face ca sumele încasate din comisionul de administrare sã fie mai mici decât cele pe care le încaseazã fondurile închise de capital privat și trusturile de investiții listate la Bursa de Valori din Londra.

Frank Templeton şi-a motivate cererea prin diminuarea valorii Fondului Proprietatea, ca urmare a distribuției a 11,27 miliarde lei în cursul exercițiului financiar 2023, inclusiv a distribuției veniturilor integrale din oferta publică inițială Hidroelectrica și din vânzarea participațiilor la grupul de companii Enel.

În replica, Ministerul Finanţelor a comunicat faptul cã triplarea remunerației la 1,35% este suficientă şi a reiterat ideea ca administratorul Franklin Templeton să nu mai vândă active ale Fondului Proprietatea.

″În cadrul documentației (…) este prezentată a analiză comparativă a nivelului comisionului de administrare perceput de alte fonduri închise de capital privat și trusturi de investiții listate la Bursa de Valori din Londra, din cadrul căreia se evidențiază o medie ponderată de 1,35% a comisionului de administrare, nefiind justificată creșterea ratei comisionului de bază la 200 de puncte de bază (2%) pe an, în condițiile în care alte fonduri de dimensiune comparabilă au un comision în medie de 1,35%”, susţine Ministerul Finanţelor.

În plus, Ministerul Finanelor vrea ca pânã la 31 martie 2025 portofoliului actual al Fondului Proprietatea sã fie conservat în conformitate cu hotărârea AGA Ordinarã din septembrie 2023, prin care mandatul lui Franklin Templeton a fost reînnoit, pentru o perioadă de 12 luni.

Mai mult, surse din cadrul Ministerului Finanțelor au anunțat că se va demara o procedură de selectare a unui nou administrator la Fondul Proprietatea, în conformitate cu noua strategie de stimulare a contribuției Fondului la economia țării, prin implicarea în proiecte de investiții.

Ministerul Finanțelor, care deține 6,54% din acțiunile Fondului Proprietatea și 10,42% din drepturile de vot exercitabile, a reușit să blocheze pânã acum vânzarea activelor deținute de Fondul Proprietatea la Aeroporturi București, Portul Constanța și Societatea Națională a Sării (Salrom), însă nu a reuşit sã împiedice cedarea deţinerilor la Engie și nici pe cea privind răscumpărarea a până la un miliard de acțiuni proprii ale Fondului.

Conform datelor oficiale, la data de 30 noiembrie 2023 valoarea Fondului Proprietatea era de numai 3,31 miliarde lei, în scãdere de la 14,64 miliarde lei, la 30 noiembrie 2022.