Franța: Un val de febra dengue, cu puțin înainte JO

Publicat: 24 apr. 2024, 13:49, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Franța: Un val de febra dengue, cu puțin înainte JO
febra dengue Paris Jocurile Olimpice

De la începutul anului, în Franța, se înregistrează un număr record de febra dengue de import, autoritățile sanitare lansând un apel la vigilență mai ales că se apropie Jocurile Olimpice.

Între 1 ianuarie și 18 aprilie, au fost raportate 1.679 de cazuri de  febra dengue de import, față de 131 în 2023, în aceeași perioadă, potrivit datelor oficiale.

Acest fenomen se observă cu puțin înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august), când se așteaptă la un număr record de turiști din toate colțurile lumii, dar și în plin sezon al țânțarilor-tigru. Astfel, se preconizează înregistrarea unui record  în acesta în privința numărului de cazuri de febra dengue de import, comparativ cu 2023 (2.019).

Suntem în fața unei situații inedite, spunea la o conferință de presă directorul general al Sănătății, dr. Gregory Emery.

Aceste cazuri importate privesc persoane care călătoresc în multe zone ale lumii unde virusul transmis de țânțarul tigru (Aedes albopictus)  este endemic. Nu există o transmitere directă de la om la om.

Ceea ce noi observăm în Hexagon este o oglindă a ceea ce se întâmplă în Antile, dar și  în zona Americii Latine și Caraibe, a explicat directorul general pentru Sănătate Publică din Franța, dr. Caroline Semaille.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății avertiza că febra dengue va deveni o amenințare pentru sudul Europei și al SUA, dar și în unele zone ale Africii. Această extindere a amenințării pe care o reprezintă febra dengue este explicată și prin încălzirea climei, care creează condiții optime pentru înmulțirea țânțarilor purtători ai virusului acestei boli tropicale. La elementul climatic se adaugă fluxul crescând de călători la nivel global și efectul urbanizării.

Datele oficiale arată că, la nivel global,  numărul acestor infecții a crescut de opt ori din 2000.

Febra dengue

Febra dengue este provocată de un virus transmis de țânțarii Aedes, un tip de țânțar larg răspândit în regiunile tropicale și subtropicale. Majoritatea persoanelor care contractează această boală prezintă simptome ușoare, asemănătoare gripei. Cu toate acestea, la aproximativ 2% dintre persoanele afectate apare o formă severă a bolii, o complicație cu potențial letal precum, de exemplu, febra hemoragică dengue și/sau sindromul de șoc dengue.

Principalii factori de risc în ceea ce privește contractarea unei forme severe de febră dengue sunt vârsta tânără și prezența bolilor cronice, precum și infecția secundară sub forma a două infecții succesive cu serotipuri diferite ale virusului.

Există patru tipuri de virus dengue. Persoanele care trăiesc într-o zonă endemică de febră dengue pot contracta mai multe infecții de acest tip în cursul vieții.

Pentru febra dengue nu există tratamente specifice și prevenirea se limitează, în principal, la măsurile de mediu împotriva țânțarilor.

În prezent, în UE nu există un vaccin împotriva infecției cu virusul dengue.

În prezent, dengue este de departe cea mai frecventă boală virală provocată de țânțari, care afectează populația din întreaga lume (în special în zonele tropicale).  Anual,  apar zeci de milioane de cazuri, care duc la aproximativ 20.000-25.000 de decese, în special la copii.