Frații Mureșan încurcă proiectul nuclear de la Doicești cu o cerere de împrumut uriaș

Publicat: 27 mai 2024, 08:14, de Andrei Ceausescu, în Energie , ? cititori
Frații Mureșan încurcă proiectul nuclear de la Doicești cu o cerere de împrumut uriaș

Proiectul SMR de la Doicești, destinat să aducă primele mini-reactoare nucleare Nuscale din lume în România, a fost suspendat de Ministerul Energiei. Ministerul a refuzat să aprobe un împrumut de 250 de milioane de euro solicitat de RoPower Nuclear SA.

Proiectul SMR de la Doicești, care ar fi putut aduce primele mini-reactoare nucleare Nuscale din lume în România, a fost blocat de Ministerul Energiei. Motivul principal pare a fi un împrumut de 250 de milioane de euro solicitat de compania de proiect RoPower Nuclear SA de la Nuclearelectrica, acționar majoritar.

Ministerul a refuzat să aprobe împrumutul, invocând lipsa de transparență și costuri mari ale studiului de prefezabilitate. De asemenea, surse din minister au declarat pentru HotNews.ro că o parte din banii ar fi fost folosiți pentru a acoperi costuri „foarte mari” ale studiului de prefezabilitate.

Compania de proiect RoPower Nuclear SA, înființată în septembrie 2022, este deținută în cote egale de Nuclearelectrica SA și firma privată Nova Power & Gas. Principalul domeniu de activitate al Nova Power & Gas este furnizarea de gaze, iar compania deține amplasamentul de la Doicești.

Nova Power & Gas este deținută de E-Infra, controlată de frații Simion Mureșan (30%) și Teofil Mureșan (40%), împreună cu omul de afaceri Marian Pantazescu (30%).

Ministerul Energiei s-a abținut de la vot în AGA Nuclearelectica care urma să decidă continuarea proiectului centralei nucleare de la Doicești

Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) companiei Nuclearelectrica a amânat o serie de decizii cruciale legate de proiectul centralei nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) de la Doicești. Motivul principal: abținerea de la vot a Ministerului Energiei, acționarul majoritar cu peste 82% din capital.

Printre aspectele amânate se numără:

  • Continuarea proiectului: AGA nu a putut lua o decizie definitivă cu privire la continuarea proiectului bazat pe studiul de prefezabilitate.
  • Semnarea contractelor esențiale: Au fost amânate semnarea licenței tehnologice cu NuScale, asocierea cu sud-coreenii de la DS Private Equity, contractul FEED 2 pentru proiect și majorarea plafonului de împrumut acordat de SNN companiei de proiect.
  • Finanțarea: Viitorul finanțării proiectului rămâne incert, având în vedere abținerea Ministerului Energiei la majorarea plafonului de împrumut.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat abținerea prin lipsa aprobării din partea Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica. De asemenea, a precizat că proiectul ar putea fi reluat ulterior, după completarea unor aspecte legate de etapele de dezvoltare.

RoPower, compania de proiect, a declarat că orice sprijin financiar este destinat dezvoltării proiectului și respectă legislația în vigoare. De asemenea, a subliniat că deciziile legate de proiect sunt luate exclusiv pe baza criteriilor tehnice și economice.