Frigul din casă mărește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord

Cercetătorii au analizat legătura între frigul din locuințe și impactul asupra sănătății. Rezultatele sunt îngrijorătoare: frigul din casă mărește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord, dar crează și traume psihice.

În cazul persoanelor care nu au avut niciodată probleme de sănătate mintală, riscul de suferință psihică se dublează. La persoanele care prezintă deja tulburări de sănătate mintală, riscurile se triplează.

Persoanele care nu au posibilitatea să-și încălzească în mod corespunzător locuința adoptă adesea soluții de adaptare care îi limitează socializarea. De exemplu, nu-și mai invită prietenii, se culcă mai devreme pentru a se încălzi. Și mulți oameni sunt pur și simplu epuizați psihic de ideea că trebuie să petreacă o iarnă lungă într-un frig inconfortabil, subliniază cercetătorii de la Universitatea din Adelaide din Australia.

Autorii studiului mai subliniază că persoanele singure, șomerii, cele afectate de boli cronice sunt și mai expuse riscurilor de tulubrări psihice din cauza frigului prelungit din case.

Dar frigul nu are impact numai asupra sănătății mintale. El slăbește sistemul imunitar, mărind riscul de  gripă, răceli de sezon, chiar de Covid-19. Cele mai vulnerabile sunt persoanele hipertensive, care au un infarct în antecedent, cu sistemul imunitar slăbit. Explicația?  Pentru a menține temperatura corpului la nivel normal, organismul trebuie să mobilizeze mai multă energie și inima bate mai repede.

Vasele de sânge se îngustează la frig

Dame Margaret Whitehead, profesor de sănătate publică la Universitatea din Liverpool, avertizează că, atunci când este frig în case, vasele noastre de sânge se îngustează ușor. Ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale, împiedicând circulația. Sângele nostru devine mai gros, parțial din cauza creșterii nivelului unei proteine ​​numite fibrinogen și a altor molecule care provoacă coagularea. În final, consecințele pot fi grave: accident vascular cerebral și atac de cord.

De asemena, Whitehead subliniază că persoanele suferinde de cancer, artrită sau anumite dizabilități pot fi deosebit de sensibile la frig.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...