Friteuza cu aer cald ar putea crea compuși cancerigeni
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Friteuza-cu-aer-cald-scaled.jpg)
În ultimii ani, friteuza cu aer cald a devenit printre cele mai populare electrocasnice din bucătărie, inclusiv în țara noastră. Deși este considerată o alternativă mai sănătoasă la prăjirea tradițională în baie de ulei, apar tot mai multe avertismente privind efectele nocive ale utilizării sale în mod necorespunzător.
Cum poate friteuza cu aer cald să devină un risc pentru sănătate
Potrivit dr. Poonam Desai, specialist în longevitate din New York, friteuza cu aer cald poate duce la formarea acrilamidei, un compus chimic asociat cu apariția cancerului. Acesta se formează în special în alimente bogate în amidon, precum cartofii, atunci când sunt preparate la temperaturi ridicate.
„Cu cât mâncarea este gătită mai mult timp și la o temperatură mai mare, cu atât se produce mai multă acrilamidă”, a explicat dr. Desai, citată de Ziare.com.
În plus, medicul atrage atenția și asupra straturilor antiaderente din unele aparate, care pot conține PFAS. Acestea sunt substanțe chimice sintetice asociate cu tulburări endocrine și alte efecte toxice, sau care devin toxice la temperaturi înalte. De aceea, dr. Dasi recomandă evitarea friteuzelor care nu sunt realizate integral din oțel inoxidabil.
Controverse și reglementări în jurul utilizării friteuzelor
În Australia, autoritățile sanitare au transmis că utilizarea friteuzelor cu aer este sigură doar dacă aparatul nu conține straturi cu PFAS.
„Au spus același lucru acum 40 de ani despre cuptorul cu microunde. Ciudat e că acum fiecare casă are unul.”, a comentat un utilizator.
În Uniunea Europeană nu există încă reglementări privind aceste aparate, ceea ce lasă loc de interpretări și supoziții, mai ales în mediul online.
Un videoclip publicat de dr. Desai pe rețelele de socializare, în care aruncă friteuza la gunoi, a fost vizionat de peste cinci milioane de ori. Însă internauții nu s-au lăsat convinși de avertismente.
@doctoranddancer Share with a friend and I will share my longevity Non toxic guide Comment and I will send you a type of air fryer I may buy for OCCASIONAL use! #nontoxic #health #nutrition
„Au spus același lucru acum 40 de ani despre cuptorul cu microunde. Ciudat e că acum fiecare casă are unul.”, a comentat un utilizator.
În ultimii ani, acrilamida a intrat și în atenția Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Aceasta recomandă limitarea expunerii la acest compus cu potențial cancerigen.
De altfel, încă din 2018, Comisia Europeană a impus reguli mai stricte privind prezența acrilamidei în produsele procesate.
Cu toate astea, utilizarea electrocasnicelor rămâne responsabilitatea consumatorilor, în lipsa unor reglementări la nivel european.