Uniunea Europeană se pregătește să impună tarife mult mai mari importurilor din Ucraina. Această decizie ar putea afecta economia Kievului într-un moment crucial al luptei împotriva agresiunii rusești. Financial Times scrie că, potrivit diplomaților, decizia de a pune capăt brusc acordurilor comerciale speciale care permiteau importarea în UE a majorității mărfurilor ucrainene fără taxe vamale a fost luată după ce Polonia a luat inițiativa de a proteja fermierii din blocul comunitar.

UE are deja un acord de liber schimb cu Ucraina, dar după invazia Moscovei din 2022, blocul comunitar a mers mai departe și a suspendat temporar tarifele rămase. Aceste măsuri expiră pe 6 iunie, iar UE intenționează să le înlocuiască cu „măsuri tranzitorii” în timp ce ambele părți lucrează la un acord comercial.

Totuși, potrivit diplomaților, propunerea cu privire la măsurile tranzitorii ar reduce drastic cotele scutite de taxe vamale pentru produsele agricole – o gură de oxigen pentru fermieri și bugetul Ucrainei.

„Comisia are în vedere, de asemenea, posibile măsuri tranzitorii în cazul în care negocierile nu sunt încheiate și aplicate până la 6 iunie”, a declarat un reprezentant al Comisiei Europene.

Un semnal foarte prost pentru Ucraina

La rândul său, președintele comisiei pentru comerț a Parlamentului European, Bernd Lange, a remarcat: „Acesta este un semnal foarte prost pentru Ucraina. Găsirea unei soluții va dura cel puțin până în octombrie”.

Doi diplomați ai UE au declarat că decizia tranzitorie a Comisiei implică împărțirea cotei anuale totale în 12 cote lunare pentru a reduce importurile în timpul negocierilor.

Porumbul, zahărul, mierea și păsările de curte sunt cele mai afectate. Cota de porumb va scădea de la 4,7 milioane de tone la 650.000 de tone pe an, cota de carne de pasăre va scădea de la 57.110 la 40.000, iar cota de zahăr va scădea de la 109.000 la 40.700.

Călătorii fără vize comerciale

De la invazia completă a Ucrainei de către Rusia în 2022, au fost în vigoare „măsuri comerciale autonome”, eliminând tarifele vamale pentru mărfurile ucrainene. Decizia a fost luată în UE pentru ca Kievul să poată exporta produse agricole pe cale terestră din cauza blocadei Mării Negre de către trupele rusești.

În același timp, Polonia, Ungaria, România și Slovacia și-au exprimat nemulțumirea cu privire la decizia blocului comunitar, deoarece importurile ucrainene ar fi scăzut prețurile interne și ar fi provocat tulburări în rândul fermierilor.

Comisia a aplicat „relaxări” care restricționează importurile de ouă, carne de pasăre, zahăr, ovăz, porumb, cereale și miere, care sunt introduse dacă nivelul importurilor depășește pragul admis. Aceste măsuri expiră la începutul lunii iunie.

Ulterior, Comisia Europeană a anunțat că lucrează la o propunere privind viitoarele condiții comerciale dintre Ucraina și UE și că acestea sunt în curs de finalizare.