Fugarul reîntors și eliberat. Cristian Rizea iese din închisoare înainte de termen

Publicat: 04 iul. 2025, 12:32, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
Fugarul reîntors și eliberat. Cristian Rizea iese din închisoare înainte de termen

Fostul deputat Cristian Rizea a fost eliberat condiționat din închisoare, după ce Tribunalul Ilfov a admis contestația sa împotriva unei decizii anterioare a Judecătoriei Sectorului 4. Decizia este definitivă, ceea ce înseamnă că Rizea va părăsi penitenciarul, cu condiția să nu fie reținut sau arestat în alt dosar. Rizea se afla în detenție la Penitenciarul București Jilava, după ce fusese extrădat din Republica Moldova în anul 2023.

Cristian Rizea scapă de închisoare

Instanța a stabilit că se admite cererea formulată de Cristian Rizea pentru liberare condiționată. Conform minutei deciziei, s-a dispus eliberarea sa din Penitenciarul Jilava, cu mențiunea că hotărârea este definitivă. Judecătorii au desființat astfel sentința pronunțată în luna aprilie 2025, care respinsese cererea de liberare.

„Admite contestația formulată de contestatorul Cristian Rizea împotriva sentinței penale 963/03.04.2025 pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București (…). Desființează sentința atacată și, pe fond, rejudecând: (…) admite cererea de liberare condiționată formulată de petentul-condamnat Cristian Rizea. Dispune liberarea condiționată a condamnatului Cristian Rizea (…), în prezent încarcerat în Penitenciarul București Jilava (…) și punerea acestuia în libertate, dacă nu este arestat sau deținut în altă cauză (…). Definitivă”, se arată în minuta deciziei Tribunalului Ilfov.

Cristian Rizea fugise în Republica Moldova în încercarea de a evita executarea unei pedepse de patru ani și opt luni de închisoare, pronunțată în anul 2019. Sentința a fost dictată într-un dosar de corupție instrumentat de DNA, în care fostul parlamentar fusese găsit vinovat că a primit mită de 300.000 de euro de la omul de afaceri Lucian Colțea.

Conform anchetatorilor, suma a fost oferită de Colțea sub forma unor contracte de împrumut false. Procurorii DNA au arătat că Rizea ar fi promis că va interveni la două instituții publice — Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAAPPS) și Primăria comunei Chiajna — pentru a facilita interesele personale ale afaceristului.

În dosar se arată că, în decembrie 2009, Cristian Rizea a primit de la Lucian Colțea cei 300.000 de euro pentru a urgenta retrocedarea unui teren într-o zonă rezidențială din București și pentru a obține dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria Chiajna. Această sumă a fost mascată prin patru contracte fictive de împrumut, menite să ascundă natura reală a tranzacției.

Acuzații privind influențarea martorilor în dosar

Pe lângă faptele de corupție, procurorii l-au mai acuzat pe Rizea că, după ce a început ancheta penală, în decembrie 2015, ar fi contactat doi martori din dosar. Acestuia i se impută că i-ar fi îndemnat pe aceștia să nu spună adevărul în fața organelor de anchetă.

Mai mult, le-ar fi promis că, în cazul în care va ajunge primar al Sectorului 5 din Capitală, le va oferi un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei clinici.

Fostul deputat a fost expulzat din Republica Moldova în 2023 și predat autorităților române, după ce a stat o perioadă în țara vecină încercând să evite încarcerarea. Ulterior, a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava, unde a executat o parte din pedeapsa primită în dosarul de corupție.