Furtuna Daniel în Libia: Mii și mii de morți, dispăruți și răniți. ONU: ”Nu știm încă amploarea dezastrului”

Inundațiile au devastat orașul Derna din estul Libiei. Bilanțul este provizoriu și înfricoșător: peste 5.000 de morți, 7.000 de răniți și alte 10.000 de persoane dispărute. Se așteaptă ca numărul decedaților să ajungă până la 20.000.

Inundațiile catastrofale au lovit Cyrenaique, o provincie din estul Libiei, și în special orașul Derna, cu aproximativ 125.000 de locuitori, înainte de izbucnirea catastrofei.  

Potrivit datelor furnizate de Organizația Internațională pentru Migranți (OIM), cel puțin 30.000 de persoane au părăsit zona devastată de furtuna Daniel.

Imaginile furnizate de rețelele de socializare, de canalul de televiziune Al Wataniya al-Libiya și din satelit sunt apocaliptice. O mare parte din orașul Derna este sub ape. Cursuri mici de apă s-au transformat în tsunami, cu valuri de șapte metri înălțime, care au distrus case, baraje, diguri, autoturisme. Pana de electricitate este totală și limitează comunicarea și organizarea ajutorării locuitorilor.

Potrivit experților intervievați de AFP, infrastructura îmbătrânită, construcțiile ridicate în ultimul deceniu, fără respectarea criteriilor urbanistice, pe fondul inundațiilor fără precedent, au transformat orașul Derna într-un cimitir.

”Marea aruncă în mod constant zeci de cadavre”, spune Hichem Abu Chkiouat, ministru al administrației care guvernează estul Libiei.

Ajutoare

Responsabilul ONU pentru situații de urgență spune că nu se cunoaște amploarea catastrofei care a lovit estul Libiei.

ONU a anunțat un prim apel pentru fonduri de peste 71 de milioane de dolari pentru a oferi asistență imediată unui număr de 250.000 de persoane, cele mai afectate de inundații. Dar, potrivit primelor estimări, numărul persoanelor care au nevoie de ajutor în următoarea perioadă se apropie de 900.000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole