Furtuna de joi, în fapte și imagini

Publicat: 14 iun. 2024, 14:34, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Reportaj/Interviu , ? cititori
Furtuna de joi, în fapte și imagini
Foto: Facebook

Furtuna care s-a abătut joi seara asupra Capitalei și a județelor învecinate a produs pagube însemnate agricultorilor. Și grădinile oamenilor au avut de suferit. Iar șeful Brigăzii Rutiere a Capitalei a ieșit, în apă peste glezne, în ploaie, și a dirijat circulația.

Vântul puternic, ploaia torențială, dar mai ales grindina, au distrus hectare întregi de culturi. Grâul și rapița, gata de recoltat, au fost puse la pământ și scuturate. Porumbul și floarea soarelui, care, de bine, de rău, ajunseseră într-un stadiu mulțumtor de dezvoltare, au fost, realmente, tocate.

Deocamdată nu există o evaluare centralizată a pagubelor, dar este cert că sunt însemnate. Necazul este cu atât mai mare, cu cât, în această perioadă a anului nu se mai pot face semănături. Așa că, pentru mulți fermieri, anul acesta este un an pierdut!

 

În județul Călărași, grindina de mari dimensiuni, ploile torențiale și rafalele de vânt extrem de puternice au afectat culturile agricole. Cercetătorul Gheorghe Măturaru de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (INCDA) Fundulea a postat pe contul său de  Facebook câteva imagini ale dezastrului lăsat în urmă de vijelie și grindină.

„Estimez că peste 10.000 de hectare cu culturi de toamnă și primăvară sunt complet distruse, doar pe raza localităților unde INCDA are pământuri. Și culturile institutului sunt la pământ”, a scris Gheorghe Măturaru.

Și Nicu Vasile, președintele LAPAR, care are o fermă în Sărulești a postat fotografii cu dezastrul lăsat în urmă de furtună, precum și o filmare. Dar, probabil, imaginile zilei rămân cele în care Ionuț Vlăsceanu, comandantul Brigăzii Rutiere București, a stat tot timpul cât a durat ploaia torențială, și a dirijat circulația în Capitală, cu apa mai sus de glezne..