Furtuni puternice după caniculă. Care este explicația

După o zi caniculară, România a fost vizată de un cod galben de furtuni violente. Miercuri seară, vijeliile au făcut ravagii în mai toată țara.

În București, doi oameni au fost răniți după ce o antenă GSM, înaltă de peste 10 metri, s-a prăbușit peste două case.

Capitala și județul Ilfov au fost, aseară, sub cod portocaliu de furtună, iar rafalele de vânt au ajuns până la 75 de kilometri pe oră.

 Copacii prăbușiți au blocat mai multe drumuri, circulația trenurilor și avioanelor a fost perturbată.

Elena Mateescu, director ANM, a explicat la Digi24 care sunt cauzele acestor furtuni violente, în condițiile în care aproape toată România e lovită de caniculă.

 „Acesta este prețul pe care îl plătim atunci când vorbim de temperaturi foarte ridicate pe parcursul zilei. Vorbim de fenomene de scurtă durată, așa cum se întâmplă de fiecare dată la schimbul de aer cald- foarte rece, cu diferențe mai mai de 10 grade(…)Cu siguranță vom vorbi și pe parcursul următoarelor zile de astfel de fenomene”, a spus Mateescu.

Mai multe zone ale țării au fost sub cod galben sau portocaliu de vijelii până azi-noapte, iar meteorologii au emis și câteva avertizări nowcasting de furtuni.

Aceasta, în condițiile în care 6 județe și Capitala sunt sub cod portocaliu de caniculă, iar aproape tot restul țării este sub cod galben până la sfârșitul săptămânii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...