Gabriel Resources s-ar mulțumi cu un sfert din suma solicitată României pentru blocarea proiectului aurifer de la Roșia Montană

Publicat: 08 iun. 2021, 15:45, de Răzvan Zamfir, în Business , ? cititori
Gabriel Resources s-ar mulțumi cu un sfert din suma solicitată României pentru blocarea proiectului aurifer de la Roșia Montană

Gabriel Resources, compania-mamă a Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, a sugerat într-un document depus la tribunalul de la Washington, unde este arbitrat litigiul său cu statul român, că s-ar mulțumi și cu circa un sfert din principalul sumei pe care a solicitat-o ca despăgubiri României pentru blocarea proiectului, respectiv doar cu recuperarea investițiilor sale efective în proiect, estimate la 760 milioane dolari, la care s-ar adăuga dobânzi.

Potrivit Profit.ro, compania a cerut statului român, în procedura de arbitraj de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, care a debutat în urmă cu 6 ani, despăgubiri de 3,2 miliarde dolari plus dobânzi, în total aproape 4,8 miliarde dolari. În februarie anul acesta, însă, Gabriel Resources a afirmat pentru prima data în fața tribunalului că valoarea investițiilor sale irecuperabile în proiectul de la Roșia Montană, autoevaluată la circa 760 milioane dolari, la care s-ar adăuga dobânzi, poate reprezenta un „prag minim sub care nivelul despăgubirilor nu ar trebui să coboare”.

Tribunalul ar putea lua o decizie în perioada aprilie-octombrie 2022

Abordarea Gabriel Resources în cadrul arbitrajului este că i se cuvin despăgubiri egale cu valoarea de piață a companiei la Bursa din Toronto la data de 29 iulie 2011, moment în care presupusul prejudiciu cauzat de statul român ar fi devenit efectiv, plus dobânzi, ceea ce duce totalul pretențiilor companiei față de România la aproape 4,8 miliarde dolari.

„Reclamanții încearcă totodată să emită o nouă pretenție inadmisibilă, sugerând că, în mod alternativ, Tribunalul le-ar putea acorda ca despăgubire valoarea costurilor lor irecuperabile. Însă reclamanții nu au emis niciodată o astfel de pretenție în cadrul arbitrajului și nici nu au adus vreo probă în sprijinul acesteia. Deși România a cerut probe cu privire la costurile irecuperabile ale reclamanților, aceștia au indicat că documentele solicitate nu erau relevante în raport cu nici una dintre pretențiile lor”, susțin oficialii statului român.

Gabriel Resources estimează că Tribunalul arbitral de la Washington ar putea lua o decizie de soluționare a litigiului cândva în perioada aprilie-octombrie anul viitor.