Dosarul Roşia Montană: Acţiunile Gabriel Resources explodează la bursă

Publicat: 04 feb. 2024, 13:54, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Dosarul Roşia Montană: Acţiunile Gabriel Resources explodează la bursă
Compania ce a încercat să exploateze aurul de la Roşia Montana cere milioane de dolari despăgubiri

Speculațiile din jurul rezultatului procesului intentat de Gabriel Resources statului român creat nervozitate pe piața de capital.

Acțiunile companiei miniere Gabriel Resources au înregistrat o creștere spectaculoasă de aproape 30% în doar două zile, joi și vineri, la bursa din Toronto, Canada. Această ascensiune fulminantă a adus companiei miniere o creștere de capitalizare de peste 100 de milioane de euro.

Reprezentanții Gabriel Resources au observat cu atenție această creștere intensă a tranzacțiilor și au informat bursa din Toronto printr-un comunicat ferm, vineri. Ei au subliniat faptul că tribunalul de arbitraj în cererea de despăgubire împotriva României, înregistrată la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID), urmează să emită decizia finală către părți până la data de 12 martie 2024.

Gabriel Resources a remarcat cu satisfacție recenta ascensiune a prețului acțiunilor sale și a volumului de acțiuni tranzacționate. Cu toate acestea, compania a subliniat că nu are informații despre eventualele decizii ale Tribunalului sau despre calendarul acestora și așteaptă cu nerăbdare comunicările ulterioare din partea ICSID.

Deținând peste 80% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer de la Roșia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, Gabriel Resources se află în centrul unui proces de arbitraj de amploare. Compania canadiană solicită despăgubiri uriașe statului român, estimând între 4,4 miliarde și 6,5 miliarde de dolari.

Conflictele legate de proiectul minier de la Roșia Montană au stârnit o amplă dezbatere atât în plan intern, cât și internațional. Pe fondul încercărilor de includere a sitului în patrimoniul UNESCO și a protestelor ample din partea societății civile, proiectul a devenit un simbol al luptei pentru protejarea mediului și a patrimoniului cultural.

În contextul acestor evoluții complexe, Gabriel Resources a devenit un actor cheie în peisajul minier mondial, marcând o nouă etapă în disputa asupra Roșiei Montane și a proiectului său controversat. Într-un joc financiar și juridic de proporții, destinul acestui proiect uriaș rămâne încă incert, în timp ce România se confruntă cu presiuni economice și sociale tot mai mari.