Galați. A fost investit fostul prefect USR, a cărui destituire a fost anulată de instanță. Prefectul PSD, investit pe 13 ianuarie, a fost demis

La Prefectura Galați a avut loc investirea prefectului Gabriel Panaitescu, numit de Guvernul condus de Nicolae Ciucă prin HG nr 85 din 19 ianuarie, după ce pe data de 17 ianuarie Curtea de Apel Galați a aprobat cererea de anulare a HG nr 937 din 9 septembrie 2021, prin care Panaitescu era eliberat din funcție de premierul Florin Câțu.

Situația este oarecum ciudată, pentru că exact cu o săptămână în urmă, pe 13 ianuarie, în aceeași sală a Prefecturii Galați depunea jurământul Claudiu Gavril, nominalizat de PSD pentru funcția de prefect.

În altă ordine de idei, în plină guvernare PNL-PSD-UDMR, revine în funcția de prefect Gabriel Panaitescu, nominalizat pentru această funcție, în martie 2021, de către USR, partid plecat de la guvernare în urmă cu patru luni.

După depunerea jurământului, Gabriel Panaitescu i-a mulțumit lui Paul Cristea, subprefect PNL care a avut atribuțiuni de prefect și practic „a dus tot greul prefecturii” în ultimele patru luni, dar și „predecesorului” său, nominalizat de PSD, care a avut, probabil, cel mai scurt mandat de prefect, de numai 7 zile.

„Îi mulțumesc domnului prefect Gavril, chiar dacă a avut un mandat foarte, foarte scurt, dar îi mulțumesc pentru activitatea pe care a depus-o”, a spus Gabriel Panaitescu.

El a adăugat că reușita sa în instanță este dovada că avem o justiție independentă: „Pentru că este presa de față, vreau să spun că avem justiție independentă. Nu sunt eu în măsură să judec eu o hotărâre de instanță, dar afirm că avem o justiție independentă și sunt oameni profesioniști”.

Întrebat de ce a atacat în justiție hotărârea de guvern prin care a fost demis, Panaitescu a explicat că a considerat că a fost o decizie ilegală: „Am considerat că s-a făcut o nedreptate și că este nelegal. Drept pentru care, instanța a hotărât să suspende hotărârea de guvern până la judecarea definitivă pe fond. Motivarea spune foarte clar, suspendă Hotărârea de Guvern nr 937 din 2021 până la judecarea pe fond”.

Primul ministru Nicolae Ciucă a pus în practică, fără tergiversări, decizia magistraților

Reinvestirea în funcție a lui Panaitescu a venit pe neașteptate. Decizia Curții de Apel Galați de pe data de 17 ianuarie este executorie, dar nu este definitivă, Guvernul României, SGG și Ministerul de Interne putând ataca sentința cu apel, recursul urmând să fie judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție. Probabil că un alt premier ar fi amânat luarea unei decizii până la pronunțarea Înaltei Curți.

Dar primul ministru Nicolae Ciucă a preferat să pună în practică decizia Curții de Apel Galați, fără să tergiverseze situația până la pronunțarea unei sentințe definitive. „Guvernul României respectă deciziile instanţelor româneşti”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Gabriel Panaitescu a depus jurământul pentru a 4-a oară

La formarea Guvernului Câțu, nominalizarea prefectului de Galați a revenit USR și liderii locali ai formațiunii l-au nominalizat pe Gabriel Panaitescu, care a mai fost prefect numit de PNL în perioadele mai 2008 – februarie 2009 şi octombrie 2016 – decembrie 2017. Între 2012 şi 2014 a fost şi subprefect, susținut tot de PNL. Panaitescu a depus jurământul, pentru a 3-a oară, pe 3 martie 2021.

După jumătate de an, pe 9 septembrie, premierul Florin Câțu a demis toți prefecții și subprefecții USR, ca o consecință a ieșirii USR de la guvernare. Acum, după pronunțarea deciziei Curții de Apel Galați, Gabriel Panaitescu a depus jurământul la Prefectura Galați pentru a 4-a oară.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole