Galați. Centre medicale de permanență pentru degrevarea „Urgențelor” de la spitale

Publicat: 13 mai 2023, 21:00, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Galați. Centre medicale de permanență pentru degrevarea „Urgențelor” de la spitale

Primăria Galați a inaugurat un nou centru medical de permanență, în cartierul Micro 20, oferindu-le gălățenilor posibilitatea ca pentru probleme de sănătate minore, cum ar fi o injecție sau schimbarea unui pansament, să se poată adresa unui medic sau unei asistente medicale în cursul nopții, dar și sâmbăta și duminica, când nu este program la cabinetele medicilor de familie.

La Galați sunt înființate astfel de centre de permanență pentru a degreva Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf Apostol Andrei”, care se confruntă nu numai cu cazuri grave, ci și cu o presiune a cazurilor pacienților cu probleme de sănătate minore, dar care vin la „Urgență” din cauză că nu au o alternativă pentru tratarea unei răni superficiale sau pentru a li se face o injecție.

Galațiul este unul din orașele în care spitalele se confruntă cu astfel de probleme, după ce a fost desființată Policlinica Municipală, la care funcționa 24 de ore din 24 și un cabinet de „Tratamente”, la care era acordată asistența pentru astfel de cazuri.

Primăria Galați a demarat înființarea în cartierele orașului a acestor centre de permanență după un model importat de la București, pe care încercase să îl pună în practică fostul primar Sorin Oprescu.

După înființarea unui prim centru de permanență în Micro 39, cartier de la periferia orașului și a celui de al 2-lea centru în Cartierul Mazepa, în colaborare cu Arhiepiscopia Dunării de Jos la Parohia „Trei Ierarhi”, care a pus la dispoziție gratuit o clădire nou construită în  curtea bisericii, vineri a fost înființat cel de al treilea centru, în cartierul Micro 20.

La cele două centre existente până acum s-au adresat peste 60.000 de pacienți.

Cum funcționează un Centru Medical de Permanență

Centrul de permanenţă pentru servicii medicale este înfiinţat şi organizat în baza Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare. Primăria pune la dispoziţia Serviciului de Asistenţă Medicală şi fondurile necesare pentru plata serviciilor de curăţenie, pază şi a utilităţilor necesare funcţionării.

Centrele de permanenţă funcționează în afara programului de activitate al celor aproximativ 122 de medici de familie din Galaţi care se află în raporturi contractuale cu CJAS Galaţi. Astfel, în echipele de gardă care asigură serviciile medicale în primul centru de permanență din Galați îşi desfăşoară activitatea 19 medici de familie şi 7 asistenţi medicali.

Centrul funcţionează în regim de gardă, în zilele lucrătoare, între orele 15.00 și 08.00 dimineața, iar în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, garda începe la ora 8.00 şi durează 24 de ore.

Costuri modice în raport cu beneficiile

Fondurile necesare pentru înființarea unui astfel de centru sunt modice în raport cu avantajele. Înființarea primului centru de permanență a costat aproximativ 180.000 de lei, din care 116.000 lei au fost banii alocați pentru amenajarea spațiului, iar 65.000 de lei pentru dotări. Sunt fonduri care aproape că nu contrează la bugetul unui mare oraș.

Cel de al 3-lea centru, inaugurat vineri în cartierul Micro 20, a fost amenajat în clădirea unui fost punct de termoficare și amenajarea spațiului a costat ceva mai mult, 1,3 milioane de lei fără TVA.